Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crna ribizla
  • 30.01.2025. 07:30

Rezidba crne ribizle - kada i kako?

Ribizla stvara razgranat žbun, sa mnogobrojnim granama koje stare, a ako se ne orezuje, onda je izbijanje novih grana svedeno na minimum.

Rezidba crne ribizle - kada i kako?
Foto: Shutterstock/Ludmila Kapustkina
  • 107
  • 6
  • 0

Rezidba crne ribizle (Ribes nigrum L.) obavlja se u periodu dubokog (biološkog) mirovanja, od jeseni do početka proljeća. Ribizla stvara razgranat žbun, sa mnogobrojnim granama koje stare, a ako se ne orezuje, onda je izbijanje novih grana svedeno na minimum. Takvi žbunovi brzo stare, njihova produktivnost je mala i kratkog su vijeka.

Crna ribizla ima najveću biološku vrijednost, a deficitarna je u većini zemalja Evrope.

Inače, njen plod ima veliku hranjivu, ljekovitu i dijetetsku vrijednost, a naročito je bogat vitaminima C, B1, B2 i B3, provitaminom A, zatim pektinima, šećerima, organskim kiselinama, taninima, drugim suhim materijama, mineralnim materijama, antocijanima, aromatičnim materijama i drugim korisnim sastojcima.

Kako orezivati?

Orezivanjem se stalno podstiče stvaranje novih izdanaka koji zamijenjuju starije i na taj način se utiče da žbunovi budu dugovječniji i produktivniji. Optimalno je da sadnica ima nadzemni dio dobro razvijen sa najmanje dvije do tri grančice duge oko 20 do 30 cm.

Prve godine poslije sadnje, ljetorast skratiti na tri do četiri pupoljka iznad zemlje, ako sadnica ima samo jedan ljetorast. Ako ima dva do tri ljetorasta, onda centralni prekratiti na tri, a ostale na dva pupoljka. Na proljeće u drugoj godini, ako iz posađenih biljaka izbiju jedan do dva ljetorasta, treba ih skratiti na tri pupoljka, a ako izbije više i ako su slabije razvijeni, prorijede se i ostave tri do četiri najbujnija koji se ne skraćuju, te donesu rod u toku te godine.

Crna ribizla: Malo prskanja, a mnogo načina prerade sirovine

U trećoj godini u proljeće u žbunu će biti dosta ljetorasta. Žbun će biti razvijen. Tada se odabiru i ostave najbujniji ljetorasti, koji rastu na obodu žbuna, a oni iz sredine se odsijecaju do zemlje. Ovakvom rezidbom postižemo da se žbun u što kraćem roku formira.

Žbun u obliku vaze

Crna ribizla daje najbolje plodove i najviše rađa na jednogodišnjim izdancima, a onda na dvogodišnjem i trogodišnjem drvetu. Zato pri oblikovanju žbuna i kasnijem orezivanju treba voditi računa da jednogodišnjih izdanaka u žbunu bude najviše.

Grane starije od tri godine treba odstranjivati. Obično se u žbunu ostavi pet do šest jednogodišnjih, četiri do pet dvogodišnjih i isto toliko trogodišnjih stabala (izdanaka), te tako žbun ima 13 do 18 izdanaka (stabala), koji se svake godine obnavljaju novim.

Žbun treba biti širok, oblika vaze, dovoljno prorijeđen, kako bi imao dovoljno svijetlosti i bio dovoljno provjetren vazduhom, što će podstaći jači rast i bolje obrazovanje cvjetnih pupoljaka, veću rodnost i bolji kvalitet plodova, te lakšu zaštitu od bolesti i štetočina.

Orezivanje se izvodi u toku mirovanja vegetacije, uz uslov da temperatura ne bude u minusu, sve do početka kretanja vegetacije (bubrenja pupoljaka) kada se temperatura vazduha i zemlje poveća na oko 5 oC.


Povezana biljna vrsta

Crna ribizla

Crna ribizla

Sinonim: - | Engleski naziv: Black currant | Latinski naziv: Ribes nigrum L.

Crna ribizla ima posebne zahtjeve za oborinama i visokom relativnom vlažnošću zraka, pa su za njegovo uspijevanje pogodne veće nadmorske visine (700 – 1 200 m). Nasadi crnog... Više [+]

Tagovi

Crna ribizla Rezidba Sadnice crne ribizle Dvogodišnje i trogodišnje drvo ribizle Žbun ribizle oblika vaze Vrijeme rezidbe


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.