Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grčke masline
  • 24.09.2020. 18:00
  • Kreta, Grčka

Revolucija u tradicionalnoj proizvodnji maslina na Kreti

Maslinari na grčkom ostrvu Kreti su tradicionalnu proizvodnju zamijenili visokom tehnologijom koja im pomaže u rješavanju problema nastalih klimatskim promjenama.

Foto: Depositphotos/gregorylee
  • 165
  • 8
  • 0

Robusni i nezgrapni kompjuteri, kao i komunikacijska oprema koju smo donedavno koristili u posljednjih su se nekoliko godina transformisali u sofisticirane uređaje koji su nam promijenili život. Na raspolaganju nam je vještačka inteligencija i internet te međusobna povezanost uređaja koje pokreću sve snažniji sistemi.  

Najnovije tehnologije za spas svoje proizvodnje počeli su koristiti i maslinari na Kreti. Naime, uzgoj ove vrste važan je faktor najvećeg i najmnogoljudnijeg grčkog ostrva. Procjene pokazuju da je ondje zasađeno oko 30 miliona stabala, tako da su potencijalni učinci pametne poljoprivrede vrlo dalekosežni.

Senzori mjere vlagu, slanost i temperaturu tla

Poljoprivreda, uključujući i uzgoj maslina, na tom ostrvu trenutno troši čak 85% slatke vode. Ideja je koristiti pametnu tehnologiju za smanjenje potrošnje.

Ioannis Daliakopoulos, istraživački inženjer sa Helenskog mediteranskog Univerziteta, kaže da upotreba tehnologije u projektu uključuje stalno praćenje stanja tla. "Postavili smo senzor koji mjeri vlagu, električnu vodljivost, koliko je voda slana i temperaturu tla svakih 15 minuta", otkriva za euronews

Sistem navodnjavanja kap po kap najviše se isplati - uštedi do 30% vode

Kaže dalje kako se te informacije prenose u bazu podataka gdje se obrađuju te rade procjene za idealnu količinu vode potrebne za navodnjavanje.

Bitno je napomenuti da poljoprivrednik upravlja podacima iz daljine, a pritiskom na dugme može kontrolisati zalijevanje zasada.

Tehnologija pomaže u borbi sa klimatskim promjenama

Thrassyvoulos Manios, rektor na Univerzitetu kaže da će ova tehnologija uštediti velike količine vodnih resursa. "Poljoprivrednici, kao i naučnici i istraživači trebali bi se upoznati s ovim konceptom jer se pomoću njega može puno toga učiniti.

Dodaje da se ona može koristiti u primjeni đubriva i pesticida, što ima pozitivne učinke na okoliš, povećava sljedivost proizvoda, a potrošači mogu dobiti više informacija o načinu proizvodnje hrane.

Precizna poljoprivreda ili kako proizvesti više sa manje unosa kao dio plana oporavka EU?

Giannis Geneiatakid iz sela Archanes je vlasnik maslinika čija se porodica njihovim uzgojem bavi već tri vijeka, a vjeruje da će nova tehnologija biti izuzetno korisna.

"Posljednjih godina suočavamo se sa poteškoćama koje su rezultat klimatskih promjena. Tehnologija nam pomaže u rješavanju tih problema", rekao je i dodao da ona neprestano pruža inovacije te će pomoći prebroditi probleme sa kojima se suočavamo.

U maslinarstvu se generacijama ništa nije mijenjalo. No, klimatske promjene i nedaće koje sa sobom donose, ovaj je sektor gurnulo u središte inovacija budući da Europska unija sve više potencira pametnu poljoprivredu i održivu proizvodnju hrane.


Tagovi

Kreta Grčka Tehnologija Maslinarstvo Digitalizacija Poljoprivreda Maslinarstvo Helenski mediteranski Univerzitet Revolucija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.