Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beno Bajda
  • 13.10.2018. 11:00

Revolucija u maslinarstvu: Uljar Beno Bajda proizvodi ulje uz pomoć ultrazvuka!

Ultrazvuk je instalirao u svojoj ekološkoj uljari, prerada se odvija pri sobnoj temepraturi, traje 15 minuta kraće, a ulje ima 30 posto antioksidansa više i duže zadržava ekstradjevičanska svojstva od ulja proizvedenih na klasičan način

Foto: Facebook/Ekološko oljčno olje Bajda
  • 377
  • 25
  • 0

Slovenski maslinar iz Izole Beno Bajda patentirao je novi način prešanja maslina  i to uz pomoć ultrazvuka. U tom izumu, koji je već zaštitio pri Slovenskom zavodu za patente i inovacije, pripomogao mu je elektroničar Milenko Sekulić. Kako sve to izgleda, Bajda je prezentirao u svojoj ekološkoj uljari Torkla. "Osnovna ideja od koje sam krenuo  prije nekoliko godina bila je da se u preradi maslina molekule maslinova ulja iz samih stanica plodova maslina izdvajaju pomoću ultrazvuka i bez zagrijavanja”, kaže Bajda.

Prednosti prerade ultrazvulkom

Ultrazvuk je, dodaje,  instalirao na stijenke preše za preradu u koju “ukrca” 300 kilograma maslina. “Zbog ultrazvuka se stijenke stanica maslina otvore, molekule ulja se počnu skupljati u kapi i odvajati od ostale mase. Postigli smo da toplinska obrada pri 27 stupnjeva Celzijusevih više nije potrebna. Prerada maslina se sada kod nas odvija imeđu 21 i 23 stupnja Celzijusa, dakle pri sobnoj temperaturi”, izjavio je Bajda za slovenske medije ne krijući da za svoj patent očekuje i međunarodno priznanje.

Metoda ultrazvuka pokazala se puno učinkovitijom od konvencionalnog načina prerade maslina. Više nije potrebna termička obrada maslina. Ulje proizvedeno metodom ultrazvuka puno je zdravije, ima 30 posto više antioksidansa. Osim toga, kaže Bajda, postupak prerade maslina se skraćuje za 15 minuta. Prije je trajao 45 minuta, a sada pola ure.  K tome, ovako proizvedeno ulje  je trajnije i duže održava svoja ekstradjevičanska svojstva.

Ulje kvalitetnije, zdravije i skuplje

Slovenski maslinar i uljar Bajda sada proizvodi oko dvije tone takvog ulja, a cijena mu je veća od ulja dobivenih konvencionalnom metodom hladnog prešanja. Svoje inovativno ulje sada prodaje u ljekarnama i eko-trgovinama.

Podsjetimo, s postupcima proizvodnje maslinovog ulja metodom ultrazvuka dosad su eksperimentirali samo u Italiji i to samo u laboratoriju. Beno Bajda tvrdi, a slovenski mediji prenose, da postupak prerade maslina s ultrazvukom još nitko nije primijenio u proizvodnji. Osim njega. “Sada tu uslugu možemo pružiti i zainteresiranim strankama. Otvaramo im vrata uljare”, izjavio je Bajda. Objavio je i cijene. Dok u klasičnom postupku prerada 100 kilograma maslina stoji 22 eura, u novom postupku je 3 eura skuplja. Skuplje je i ulje, toliko da Bajda svoje ulje, koje proizvodi uz pomoć ultarazvuka prodaje pola litre po 15 eura (112 kuna), a litru po 20 eura (150 kuna).

Njegovo ulje je nedavno je  na poljoprivrednom sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni osvojilo zlatnu medalju. Beno Bajda kaže kako su otkriću novog načina prerade maslinovog ulja, koje su neki prozvali revolucionarnim, predhodile godine i godine rada i izučavanja. Ovo je, kaže, još jedan dokaz da je za “uspjeh preko noći” potrebno najmanje 10 godina mukotrpnog rada. A za poslovanje najbitnije je povjerenje, poručuje Beno Bajda slovenski maslinar i uljar koji će ostati upisan kao prvi koji je maslinovo ulje počeo proizvoditi metodom ultrazvuka.


Tagovi

Beno Bajda Ultrazvuk Prerada maslina


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."