Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Destruktivne bakterije
  • 24.02.2018. 07:00

Rak korijena na sadnicama voća

Tumori remete funkciju korijena, poremećen je protok vode i mineralnih tvari iz zemlje. Zaražene sadnice se suše ili zaostaju u porastu u odnosu na zdrave.

  • 2.027
  • 150
  • 0

Kvalitetan i zdrav sadni materijal je osnova za uspješnu i rentabilnu voćarsku proizvodnju. Zbog toga se tokom vegetacije obavljaju zdravstveni pregledi sadnica i vrši se detaljna kontrola. Tada se registriraju ekononomski značajni štetni organizmi, paraziti i štetočine, a posebna pažnja se posvećuje karantenskim štetnim organizmima. 

Destruktivne bakterije na jabukama

Na sadnicama jabuke je tako uočeno prisustvo izuzetno destruktivne bakterije Erwinia amylovora, koja je prouzrokovač bakteriozne plamenjače jabučastih voćaka. Zapažena je i pojava bradavičastih izraštaja (guka, tumora) na korijenu i korijenovom vratu, kao i simptomi tzv. kosmatosti (dlakavosti) korijena na sadnicama u rasadnicima.

"Sa dosta vjerojatnosti se može pretpostaviti da izrasline na sadnicama nastaju kao posljedica destruktivne aktivnosti bakterija iz roda Agrobacterium - Agrobacterium tumefaciens i Agrobacterium rhizogenes", kaže mr Gordana Jovanović.

Simptomi raka korijena

Na voćnim sadnicama višnje, šljive, breskve, kajsije, jabuke i kruške, zapaža se pojava izraslina različitih veličine i oblika na korijenovom vratu i korijenovim žilama. Na vinovoj lozi tumori i guke se prvenstveno javljaju na izbojcima (lukovima), a slabije na korijenu i korijenovom vratu.

Tumori su u početku mekani i svjetlo smeđe nijanse, a kasnije odrvene, potamne i postaju hrapavi.

Pri dodiru se lako lome

"Veličina tumora zavisi od biljke domaćina i mjesta formiranja. Na korijenovim žilama tumori su u početku razvoja veličine ploda lješnjaka, a kasnije su i znatno veći. Na korijenovom vratu tumori dostižu veličinu čovječe šake. Pri dodiru se lako lome, odvajaju i otpadaju sa sadnica. Kod šljive i kruške zapaža se i pojava bujnijeg razvoja korijena", objašnjava Jovanovićeva.

Uzrok raka korijena

Bakterija živi u zemlji, a infekcija se ostvaruje preko ozljeda na korijenu i korijenovom vratu. One su posljedica oštećenja od insekata ili prilikom provođenja agrotehničkih mjera. Bakterija se prenosi sadnim materijalom, česticama zemljišta, priborom za orezivanje, vodom za navodnjavanje, insektima i na druge načine.

"Pretpostavlja se da je jedan od glavnih razloga jače pojave raka korijena na sadnom materijalu taj što se ova proizvodnja obavlja duži niz godina na jednoj parceli. Radi se o proizvođačima, rasadničarima, koji posjeduju male površine zemljišta, mali zemljišni fond, te zbog toga nemaju mogućnosti zamjene zemljišnih parcela, odnosno primjene plodoreda", navodi Gordana Jovanović.

Dodaje da je problem i to što se ne primjenjuje dezinfekcija pribora za kalemljenje, ruku i materijala prilikom kalemljenja, kao ni dezinfekcija zemljišta protiv parazita i štetočina .

Tumori remete funkciju koriijena, poremećen je protok vode i mineralnih materija iz zemlje. Zaražene sadnice se suše ili zaostaju u rastu u odnosu na zdrave.

Suzbijanje raka korijena

Osnovna mjera suzbijanja ove bakterije je proizvodnja zdravih sadnica u rasadnicima. To znači, kaže Jovanovićeva, da se mora primjenjivati dugogodišnji plodored - uzgajanje biljaka se mora smjenjivati poslije tri i više godina. Zatim, obavezna je dezinfekcija. Oboljele sadnice je nakon vađenja iz zemljišta potrebno eliminirati iz rasadnika i spaliti, a preostale obavezno dezinficirati preparatima na bazi bakra.

Foto: Pixabay/Kapa65 Dragana Tomić/Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja (rak korijena šljive)


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Rak korijena Voće Vinova loza Gordana Jovanović Guka Tumor Simptomi Suzbijanje


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.