Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rak korijena
  • 15.10.2023. 16:30

Rak korijena može da smanji prinos, ali i potpuno uništi malinjak

U početnim fazama razvoja tkivo tumora je mekano i glatke površine, a kasnije postaje naborano, grubo i odrvenjeno.

Foto: FB/Vreme je za malinu
  • 54
  • 15
  • 0

Rak korijena pričinjava velike štete na malinama. Simptomi su izraženi u vidu izraslina, takozvanih guka na korijenu i lažnom korijenovom vratu. Guke su, kako kaže savjetodavac u Zoran Panajotović, svjetlosmeđe boje, različitog oblika i veličine.

"Bolest se uočava već početkom vegetacije kada se u zasadu uočavaju kržljave biljke, zaostale u porastu. List je žut, obod lista je braon boje, a izdanci se lako čupaju iz zemlje i takve biljke do kraja vegetacije potpuno propadaju", rekao je ovaj stručnjak 

Panajotović kaže da je u početnim fazama razvoja tkivo tumora mekano i glatke površine, a kasnije postaje naborano, grubo i odrvenjeno. Tumoraste izrasline ometaju transport vode i hranljivih materija kroz korijen i lažni korijenov vrat, uslijed čega izdanci zaostaju u porastu i vremenom se suše i propadaju.

Tumoraste izrasline ometaju transport vode i hranljivih materija

"Na zdrave biljke se zaraza prenosi preko povreda i oštećenja koja se stvaraju prilikom izvođenja obrade zemljišta, rezidbe i ubodom insekata. Ova bakterija se širi zemljištem i zaraženim sadnicama, a u zemljištu može da zadrži vitalnost tri do četiri godine", kaže Panajotović dodajući da su posljedice prisustva prouzrokovača bakterioznog raka korijena smanjenje prinosa, pogoršanje kvaliteta plodova i propadanje malinjaka.

Koje mjere primijeniti?

Mjere zaštite maline od ove bolesti su preventivne i podrazumijevaju sadnju zdravog sadnog materijala i nezaraženog zemljišta.

Podsetimo, za podizanje malinjaka koristiti sorte koje pokazuju veći stepen otpornosti (najzastupljenija sorta vilamet vrlo je osjetljiva dok sorta miker pokazuje izvjesni stepen rezistentnosti). Za manje osjetljive sorte, primjenjivati fungicide na bazi metalaksila i fosetil - aluminijuma jer mogu dati dobre rezultate u ovom slučaju i pri uslovima koji su manje povoljni za razvoj bolesti.


Tagovi

Rak korijena Štete u malinjaku Tumoraste izrasline Metalaksil Zaraženi malinjak Vilamet Miker


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Visoko (BiH), selo Lužnica -Resort u prirodi nastao na inspiraciji umjetničkim djelom Vincenta Van Gogha "Zvjezdana noć" - Resort koji se prostire na 70 hektara sa brojnim sadržajima kao što je brand hotel, kamping, glamping te piknik i eve... Više [+]