Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održavanje voćnjaka
  • 05.10.2024. 16:00

Radovi u voćnjaku tokom jeseni

Ako je stablo previše bujno onda se primjenjuje uzdužno paranje kore na deblu i skeletnim granama.

Foto: Shutterstock/alex_gor
  • 149
  • 11
  • 0

Sa završenom berbom, radovi u u voćnjacima nisu završeni. Sada predstoji period kada treba obaviti čitav niz agrotehničkih mjera za dobro prezimljavanje biljaka. U ovom periodu radimo sanitarnu rezidbu, zaštitu sadnica od zečeva, krečenje voćnih stabala, kao i đubrenje višegodišnjih zasada, navodi savjetodavac za voćarstvo i vinogradarstvo, Snežana Dragićević-Filipović.

Na deblu i osnovnim granama stabla u starijim zasadima površinski slojevi kore pucaju, izumiru i služe za utočište mnogim štetočinama. Na površinskom sloju se stvara mahovina, lišajevi, gljive i gnijezda gusjenica.

"Ukoliko se pojave, važna mjera je uklanjanje površinskog sloja kore. Takvu koru treba svake godine specijalnim strugačima ili čeličnim četkama skidati i spaliti", kaže stručnjakinja iz PSSS Čačak.

Rezidba smokve u jesen: Kako pravilno oblikovati stablo i zaštititi ga od zime?

Kora se uklanja oprezno, napominje, da se ne povrijedi tkivo drveta i ne naprave rane.

"Očišćenu koru treba sakupiti, iznijeti iz zasada i spaliti. Tako se uništavaju mnoge štetočine i njihova jaja. Ovo se radi u jesen ili rano u proljeće."

Očistiti šupljine

Ako su se na starim stablima pojavile duplje (šupljine) ili ukoliko je došlo do ljuštenja kore, treba ih prvo dobro očistiti, a zatim dezintifikovati, sa 5% rastvorom plavog kamena.

"Često iz korijena oko debla izbijaju izdanci koji iscrpljuju voćku. Na njima se mogu pojaviti štetočine kao što su krvava vaš i lisna vaš. Zato izdanke treba otkopati i sasjeći tako da ne ostanu patrljci, jer bi iz njih izdanci izbijali još gušće i više."

Ako je stablo previše bujno onda se primjenjuje uzdužno paranje kore na deblu i skeletnim granama. Kako objašnjava, paranje se sastoji u tome što vrhom voćarskog noža oprezno zasijecamo koru debla odozdo naviše, ne nanoseći povrede drvenom dijelu debla.

"Paranje se izvodi rano u proljeće dok ne krenu sokovi. Ukoliko postoji opasnost od zimskih mrazeva paranje se obavlja koso. Ova mjera se pokazala kao dobra za sprječavanje debljanje tkiva ispod kore", napominje Dragićević-Filipovićeva.

Krečenje stabala

Ukoliko ima mehaničkih povreda na deblima voćaka, njih je potrebno prvo očistiti i dezinfikovati 5% rastvorom plavog kamena, a potom premazati kalemarskim voskom. 

"Krečenje stabala obavezno se radi u jesen, ali se može primijeniti u dva ili tri navrata tokom jeseni i zime."

Recept po kome se priprema krečna čorba je 5 kg negašenog kreča, 0,5 kg kuhinjske soli i 0,25 kg sumpora, dodati vodu i ostaviti smjesu da odstoji dva dana da bi se ljepljivost povećala i tada je primijeniti.

Kada i kako obaviti krečenje stabala voćki?

"Bijela boja odbija sunčeve zrake i otežava naglo zagrijavanje stabla. Na taj način usporava kretanje sokova i kretanje vegetacije se može odložiti za nekoliko dana."

Kako kaže, ova mjera najviše efekata daje kod koštičavog voća, prije svega kajsije, breskve, šljive i višnje i kod kojih temperaturna kolebanja mogu i izazvati kretanje vegetacije.


Tagovi

Radovi u voćnjaku Jesenji radovi Krčenje voćnjaka Rezidba Snežana Dragićević-Filipović PSSS Čačak


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Svjetski dan tjestenine: Najveći ljubitelj iz BiH je jedan Banjalučanin, jeo ju je svaki drugi dan

Svjetski dan tjestenine obilježava se danas, 25. oktobra. Povodom toga, Glovo višekategorijska platforma koja omogućava pristup različitim proizvodima, predstavila je zan...

Više [+]