Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Plantaža kestena
  • 31.05.2019. 18:00
  • Unsko-sanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Radoč, Bužim

Prva plantaža kestena u BiH vrijedna gotovo 23 hiljade KM

Potpisan je ugovor za plantažni uzgoj kestena koja će biti podignuta u MZ Radoč, u reonu Križa.

Foto: Pixabay/SalvatoreMonetti
  • 593
  • 29
  • 0

U okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje u kojem učestvuju Hrvatska-Bosna i Hercegovina i Crna Gora, potpisan je ugovor za plantažni uzgoj kestena. Ugovor su potpisali načelnik općine Bužim Mersudin Nanić i direktor poduzeća "Berry project" d.o.o. iz Bihaća Mušić Nedžad kao izvođač radova na prvoj plantaži kestena koja će biti podignuta u MZ Radoč, u reonu Križa.

Ukupna vrijednost projekta je 22.942,73 KM. Projekat "Zaštita i promocija kestena" finansiran je grant sredsvima Interreg IPA Programa, a Općina Bužim u ovom projektu učestvuje sa 20% vlastitih sredstava, stoji u saopštenju na stranicama Općine Bužim. 

Krajiški kesten: Historija i biologija kestena u 2018. godini - kakva je budućnost ovog botaničkog dragulja?

U Europskoj uniji najveći proizvođač i prerađivač plodova kestena je Italija, s proizvodnjom od oko 50.000 tona godišnje. Nakon nje, su Španjolska i Francuska. Kod nas se pitomi kesten praktično ne uzgaja, već je njegovo iskorištavanje svedeno na eksploataciju u šumi, tako da će prvi zasad kestena na ovom području biti dobra prilika i osnova za ozbiljniji pristup na očuvanju kestenovih šuma i podizanje proizvodnje kestena na jedan viši nivo.

Najznačajnija lokacija kestena u Bosni i Hercegovini je upravo područje Cazinske krajine, a naročito okolina Pećigrada gdje se kesten nalazi na nadmorskoj visini od 300 do 400 m. Tu su zime hladnije nego u ostale dvije lokacije kestena u BiH, gdje je izdržao niske zimske temperature i do -23 stepena Celzijusa, a neke kratkotrajne i do -25 stepeni Celzijusa. 


Povezana biljna vrsta

Kesten

Kesten

Sinonim: - | Engleski naziv: Chestnut | Latinski naziv: Castanea Mill.

Kesten ili "žir bogova" ima plod koji spada u nutritivno visokovrijedne namirnice: 53% čini voda, 2,9 g su bjelančevine, 44 g su ugljikohidrati, a glavni sastojak je škrob oko 44%... Više [+]

Tagovi

Plantaža kestena Uzgoj kestena Kesten Krajiški kesten Mersudin Nainić Nedžad Mušić Zaštita Promocija Projekat IPA


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.