Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 14.03.2022. 07:30

Proljetna priprema zasada jagode

Visoke prinose i ukusne plodove jagode možemo dobiti ako se redovno binemo o njima

Foto: Depositphotos/Elena@Mas
  • 410
  • 98
  • 0

Na početku proljeća, čim to dozvole vremenski uslovi i zemlja se prosuši, potrebno je započeti radove čišćenja bokora jagode, čime stvaramo povoljne uslove za novu vegetaciju. Obavlja se nekoliko radova koji imaju za cilj da se formira zdrav i rodan zasad: pregled grmova, čišćenje starog lišća, uređenje malča, uklanjanje korovskih biljaka, rahljenje zemljišta, prihranjivanje i zaštita.

Obaviti pregled

Prvi korak u proljetnom uređenju je pregled zasada. Potrebno je utvrditi u kakvom su stanju bokori i njihove tačke rasta. Ako su propali tokom zime možemo ih zamijeniti. U zimskom periodu uslijed djelovanja padavina može doći do spiranja zemlje oko bokora koji prirodno izrasta iznad površine gredice. Njih je potrebno zagrnuti zemljom.

Staro i oštećeno lišće uklonite (Foto: Depositphotos/Lfrancuzova.yandex.ru)

Pregledom se utvrđuje prisustvo i oštećenja od štetočina, prisustvo simptoma oboljenja kao i nedostatka hraniva.

Čišćenje i rezidba bokora

Poslije zime jagode su pune starog i osušenog lišća. Veoma često na njima možemo pronaći simptome oboljenja i oni služe kao izvor zaraze u novoj vegetacijskoj sezoni. Uklanjanjem mase ovih listova bokor se rasterećuje, ne dolazi do zagušenja, smanjuje se potencijal prouzrokovača biljnih bolesti. Štetočine neće imati sklonište u zasadu.

Prilikom rezidbe ostavljaju se od dvije do četiri tačke rasta koje su najrazvijenija, dok se ostale odstranjuju. Na slabije razvijenim bokorima ostave se dvije, a na razvijenim do četiri tačke rasta. Optimalno je da se ostave tri.

Kod čišćenja treba paziti da ne oštetimo listove na ovim tačkama. Prorjeđivanjem bokora plodovi će biti krupniji, a uklanjanjem stare lisne mase poboljšavamo prozračnost i osunčanost što će rezultirati bolje obojenim i ukusnijim plodovima.

Prozračnost i osunčanost će rezultirati bolje obojenim i ukusnijim plodovima (Foto: Bigstockphoto/Lubovlanko)

Uklonite i listove koji na sebi imaju simptome oboljenja, posebno pjegavosti. Najpodesnije za ovaj rad biće lagane voćarske makaze koje trebaju biti dezinfikovane i oštre.

Proljetna zaštita jagode

Rana zaštita je od izuzetne važnosti, jer samo zdrave biljke mogu dati dobar urod i kvalitetne, ukusne plodove. Na njima se često javljaju smeđa i bijela pjegavost, plijesan, pepelnica, plamenjača, fuzarioza, a od štetočina prisutni su lisne uši, grinje, jagodin cvjetojed, puževi i mnogi drugi štetni organizmi.

Od biljaka koje pozitivno djeluju na usjev izdvajaju se bijeli luk i vratić.

Kada se koriste hemijska zaštitna sredstva u svakoj fazi jagode je potrebno koristiti različite aktivne materije. Upotrebljavaju se sredstva koja imaju kratku karencu zbog brzog ciklusa ove vrste.

Tretiranja se obavljaju u rano proljeće poslije čišćenja (prije formiranja novih listova), prije cvjetanja i poslije cvjetanja.


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60% vode,  može biti i do 12% šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Tagovi

Jagoda Čišćenje bokora Rezidba bokora Bokor Proljetno čišćenje Jagode u proljeće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕