Azot dodan đubrenjem rano u proljeće, postići će svoju najvišu koncentraciju u biljci tokom kasnog proljeća i ljeta odnosno tokom najvećih potreba za tim hranivom.
Višegodišnje kulture započinju novi rast i razvoj sa pohranjenim zalihama hraniva od prethodne vegetacijske godine. Pohranjen oblik azota koji se nalazi u obliku aminokiselina, amida i proteina služi kao energija za početni rast. Međutim, za kasnije fiziološke procese potrebno je osigurati nove količine azota putem proljetne prihrane, preporuča Petrokemija.
Azot dodan đubrenjem rano u proljeće, postići će svoju najvišu koncentraciju u biljci tokom kasnog proljeća i ljeta odnosno tokom najvećih potreba za tim hranivom. Dovoljna opskrbljenost azotom osigurava nesmetan rast zametnutih plodova i sprječava njihovo odbacivanja (opadanje).
Nadalje, azot je bitan za sprječavanje prijevremenog dozrijevanja plodova jer održava fiziološku ravnotežu kvalitativnih komponenti u plodu (omjer kiselina i šećera, sadržaj vitamina, fenola) tokom nepovoljnih klimatskih uslova.
Izbor pojedinog azotnog đubriva ovisi o kiselosti tla, vremenu primjene te povišenju pojedinih kvalitativnih sastojaka u plodu poput kiselina, šećera, fenola, suhe tvari, ulja odnosno o svrsi uzgoja.
Proljetnom gnojidbom osiguravamo sva hraniva potrebna za novo vegetacijsko razdoblje. Ukoliko u jesen fosfor i kalijum nisu unijeti u tlo, obavlja se i osnovno đubrenje sa NPK 7-20-30, u količini od 350-600 kg/ha (35-60 kg/1000 m2) ili 450-800 kg/ha NPK (MgO, SO3) 7-14-21 (2, 18).
Dovoljna opskrbljenost azotom osigurava nesmetan rast zametnutih plodova i sprječava njihovo odbacivanja (opadanje).
Prihrana voćaka i vinograda obavlja se zasebnim azotnim đubrivima poput UREE i KAN-a ili azotno-sumpornim đubrivima poput ASN-a i Petrokemijasa. Osim navedenih, dušik se može unijeti putem NPK gnojiva s povišenim sadržajem dušika NPK 20-10-10 ili NPK 15-15-15 ili NP 20-20.
Na neutralnim i kiselim tlima prihranu obavljamo s KAN-om i UREOM, dok na lužnatim (karbonatnim) tlima poželjno je gnojiti sa ASN-om ili Petrokemijasom. Primjena azotno-sumpornih gnojiva moguća je na kiselim tlima, ali je potrebno obaviti kalcizaciju.
Urea predstavlja visoko koncentrirano azotno đubrivo koje sadrži 46% azota u amidnom obliku, a koje se pod povoljnim temperaturnim uvjetima lako razgrađuje u amonijski i nitratni oblik. Stoga se Urea preporuča dodavati kada temperatura tla dostigne 10°C.
KAN predstavlja azotno đubrivo amonijev nitrat kojemu je radi poboljšanja fizičkih osobina dodan mljeveni dolomit. Sadrži 27% azota od čega je polovica u amonijskom, a pola u nitratnom obliku te do 4,8% magnezija (MgO) i 6,5%-8,5% kalcija (CaO). KAN se proizvodi kao granulirani ili prilirani. Preporučljivo je ukupnu godišnju količinu azotnih đubriva podijeliti na više obroka kako bi se učinkovito iskoristio azot od strane korijena voćke i spriječili veći gubici.
Azotno sumporna gnojiva poput Petrokemijasa i ASN-a, utječu na mnoge fiziološke procese višegodišnjih kultura poput tvorbe aminokiselina, proteina i ulja te razvoj i aktiviranje određenih vitamina i encima (biotin - vitamin B7, tiamin - vitamin B1).
Petrokemijas (amonijev sulfat NS 20-24) predstavlja ekološko prihvatljivo đubrivo s brojnim pozitivnim osobinama poput lake vodotopljivosti, ujednačene granulacije, stabilnih fizikalno kemijskih svojstava. Posebno je zanimljiv za maslinare i uzgajivače lupinastog voća (orah, lijeska, badem, kesten) jer povisuje postotak ulja u plodu. Primjenjuje se 200-300 kg/ha (20-30 kg / 1000 m2) rano u proljeće te tijekom maja i juna 100-150 kg/ha.
Azot dodan đubrenjem rano u proljeće, postići će svoju najvišu koncentraciju u biljci tijekom kasnog proljeća i ljeta odnosno tijekom najvećih potreba za tim hranivom.
ASN (amonijev sulfonitrat NS 26-15) je azotno sumporno đubrivo s brojnim ekološkim, fizikalnim i kemijskim prednostima namijenjeno ishrani voćaka i vinove loze jer povećava sadržaj proteina, šećera, suhe tvari, ulja te naglašava obojenost plodova. Primjenjuje se u prihrani u količini 150-400 kg/ha godišnje s tim da se navedena količina podijeli na više obroka.
Na primjer, maslinarima i uzgajivačima agruma preporuča se prvu prihranu obaviti između februara i aprila sa 220-280 kg/ha (22-28 kg/1000 m2) ASN-a, drugu od kraja maja i početkom juna sa 100-150 kg/ha (10-15 kg/1000 m2) ASN-a te početkom septembra s 150 kg/ha (15 kg/1000 m2) ASN-a. Na ovaj način maslinama osiguravamo optimalne uvjete nakupljanja ulja, dok agrumima idealan odnos šećera i kiselina.
Za trajne nasade u rodu preporuča se 100-120 kg azota na hektar (10-12 kg N/1000 m2 ili 10-12 g/ m2) s tim da prvi obrok ne prelazi 80 kg azota po hektaru.
Prvu prihranu voćaka i vinograda možemo obaviti s 150-160 kg/ha (15-16 kg/1000 m2 ili 15-16 g/m2) UREE ili 300-400 kg/ha (30-40 kg/1000 m2 ili 30-40 g/m2) NPK 20-10-10 ili Petrokemijas-a ili NP 20-20. Ukoliko se vinova loza gnoji zasebno (po trsu) dodaje se 20-30 grama UREE ili 60-80 grama NPK 20-10-10 (ili NPK 15-15-15).
Drugu prihranu azotnim đubrivom obavljamo krajem aprila ili početkom maja putem KAN-a ili ASN-a, sa 100-150 kg/ha (10-15 kg/1000 m2 ili 10-15 g/m2). Po trsu se u drugoj prihrani gnoji s 20-30 grama KAN-a ili ASN-a.
Za više informacija obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.
Foto: Pixabay/music4life
Tagovi
Partner
Aleja Vukovar 4,
44320 Kutina,
Hrvatska
tel: +385 (0) 44 647 035,
e-mail: mpc@petrokemija.hr
web: http://www.petrokemija.hr