Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaća lubenica
  • 13.06.2019. 15:00

Prodaju domaće lubenice koje to nisu

U susjednoj Hrvaskoj preprodavači obmanjuju kupce. Prodaju im "neretvansku lubenicu" koja iz vanjskog uzgoja dolazi tek oko 1. jula, a ni ona iz plastenika još nije dozrela za branje.

Foto: Depositphotos/Nikodash
  • 336
  • 54
  • 0

Lubenica, lubenica... vikali bi u ljeto lubeničari vozeći slatke plodove u prikolicama koje bi vukao već malaksao konj. A mi djeca istrčavala bosa na ulicu, zaustavljali ih, a onda bi došli i roditelji s novčanicima. Potrajalo bi to dok izabereš onu odgovarajuće veličine, pa kuckaš, je li zrela. Pa onda lubeničar zasiječe vrelu koru, izvadi komad za probu. Dobro je, slatka je. 
Nisi mogao dočekati da se ohladi u kanti hladne vode ili u hladnjaku u kojem si morao micati police da bi lubenica uopće stala. Hladiti u bunaru bilo je malo rizično. 

Koliko se ja sjećam, lubenicu smo jeli u julu i augustu pa i sad, kada je vidim prije tog vremena u kakvom tržnom centru, zgrozim se. Ne pada mi napamet kupiti ju. 

No, temperature koje nas trenutno prže su pravo julske i prijala bi hladna lubenica, tamo u predvečerje. Zato nije ni čudo da su preprodavači iskoristili vremenske (ne)prilike pa počeli prodavati uvozne pod domaće lubenice. O čemu je riječ? 

Na tržnicama Zagreba, glavnog grada susjedne Hrvatske, pojavile su se 'neretvanske lubenice' zbog čega je reagirala Udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež. Kažu, imaju puno upita vezanih uz lubenice koje preprodavači nazivaju neretvanskima, kako bi ih što bolje prodali, pa su se odlučili oglasiti saopštenjem za javnost, kako bi ukazali na nedopuštene radnje i kršenje niza zakona RH. 

Kažu kako je već dvije sedmice prošlo od prvoga upita urednika jednog tiskanog dnevnika, o prodaji lubenice po Zagrebu i okolici. "Upit je glasio: jesu li već počele neretvanske lubenice? Kaže urednik tog dnevnika: rečeno mi je da su iz doline Neretve i to iz plastenika. Na prvu je odgovor bio nemoguće, ali smo ipak informaciju provjerili kod tri proizvođača koji lubenicu uzgajaju u plasteniku na ukupno cca 1 Ha.

Potvrdili su nam tada da je to nemoguće te da oni očekuju berbu za 15-tak dana. Na osnovu ovih informacija, uputili smo prijavu 30. maja 2019. Državnom inspektoratu, Ministarstvu poljoprivrede te ministru Tomislavu Tolušiću, sa zahtjevom za hitan nadzor i izvješćem o provedenom nadzoru. Do današnjeg dana nismo dobili nikakav odgovor, pa smo danas 13. juna 2019., ponovno uputili e-mail i zatražili izvješće", navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednik Udruge mr.sc. Željko Bjeliš, dipl.ing.agr.

Ovim putem, naglašava, žele obavijestiti sve građane RH, da lubenica koja se prodaje pod nazivom 'neretvanska lubenica', 'opuzenska lubenica' ili 'domaća lubenica', to nije.

"Radi se o namjernoj obmani potrošača od strane trgovaca, trgovaca-proizvođača, koji se često skrivaju pod nazivom nekoga OPG-a i prodaju uvoznu lubenicu kao vlastiti proizvod. Dakle radi se o krivotvorenju dokumentacije, lažnom deklariranju, predeklariranju, izbjegavanju plaćanja PDV-a te drugih poreza i doprinosa, a u konačnici može napraviti veliku štetu domaćim proizvođačima lubenica. Lubenice iz doline Neretve će ove godine kasniti zbog hladnijeg proljeća, tako da prve plodove iz vanjskog uzgoja očekujemo oko 1. jula", zaključuje Bjeliš.


Tagovi

Domaća lubenica Neretvanska lubenica Obmana Neretvanska mladež


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.