Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćnjak na prodaju
  • 03.09.2017. 15:00

Prodaje se najveći voćnjak u BiH

Voćnjak kompanije "Mapex" ima 205 dunuma sa 30.000 stabala.

Foto: Pixabay/RobynsWorld
  • 1.136
  • 58
  • 0

Maglajsko preduzeće "Mapex" već neko vrijeme spremno je da proda svoje dvije kapitalne nekretnine. Riječ je o hotelu "Galeb", koji se nalazi u centru grada, i voćnjak sa čak 30.000 stabala, koji nosi epitet najvećeg voćnjaka u FBiH.

Voćnjak ima 205 dunuma sa 30.000 stabala. Direktor "Mapexa" Nefud Smajlagić kaže da je voćnjak zapušten i da su stabla sa slabim rodom. Nekada je to, kako kaže, bio ogledni voćnjak, a "Mapex" je do 1991. godine bio dio sarajevskog holdinga UPI, navode nezavisne.

"Kompleks voćnjaka je uz regionalni put i prodavat ćemo dunum za 14.000 KM. Za njegovu kupovinu bili su zainteresovani Nijemci, ali je to i dalje na stendbaju", naveo je on.

Na površini ovog voćnjaka nalazi se i skladište za gotove proizvode, kao i dvije bušotine za vodu. Jedno izvorište bilo je bogato mineralnom vodom, ali se ona ne koristi zbog veće prisutnosti sumpora, te su raskinuli koncesiju. Drugo izvorište se odnosi na izvorsku vodu za piće, što daje dodatnu vrijednost ovom kompleksu.

"Ova investicija nije jeftina, a ni jednostavna, zato želimo ozbiljnog kupca", kaže Smajlagić i dodaje da postoji opcija prenamjene ovog zemljišta u građevinsko, pošto voćnjak graniči sa građevinskom zonom opštine Maglaj.

Foto: Pixabay/RobynsWorld


Tagovi

Mapex Voćnjak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.