Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod šljive
  • 05.09.2017. 17:00

Prinos Čačanske ljepotice smanjen gotovo 40%

Ovogodišnji rod pojedinih sorti šljive u Ugljeviku smanjen je za 90% u odnosu na prošlu godinu, a najzastupljenije "čačanske ljepotice" za skoro 40%.

Foto: Xilius/bigstockphoto.com
  • 464
  • 22
  • 0

Predsjednik Upravnog odbora Udruženja voćara Republike Srpske Darko Milošević da je ovogodišnji rod pojedinih sorti šljive u Ugljeviku smanjen za 90% u odnosu na prošlu godinu, a najzastupljenije "čačanske ljepotice" za skoro 40%, piše ntv arena.

Milošević, koji je i predsjednik Udruženja "Eko-voće" iz Ugljevika, kaže da su voćari majevičkog i podmajevičkog kraja, kao i njihove kolege širom Srpske, imali veliku štetu, što je potvrdio i lošiji prinos šljive. On navodi da je sa područja opštine Ugljevik izvezeno više od 1.000 tona šljive, uglavnom na tržište EU, a nešto malo na tržište Ruske Federacije.

Podsjetivši da se poljoprivredna gazdinstva na ovom području više od 100 godina bave proizvodnjom šljive, Milošević kaže da trenutno na svojim plantažama ima 14.000 stabala raznog voća na 7,5 hektara zemljišta.

Urađen sistem za navodnjavanje

"Zastupljene su sve vrste voća, od šljive, kruške, jabuke, trešnje i nektarine, a svaka u proizvodnji ima nekoliko sorti. Na 70 odsto voćnjaka urađen je sistem za navodnjavanje, a na 12 dunuma jabuke protivgradna mreža i prvi smo na ovom području koji smo u to investirali", kaže Milošević. On napominje da planira da u potpunosti završi sistem za navodnjavanje, te da podigne zasad savremenog sortimenta.

Milošević ističe da se prihodi iz voćnjaka reinvestiraju u objekte, zalivne sisteme, protivgradne mreže. "Voćarstvo je grana poljoprivrede u kojoj je bitno konstantno ulaganje, ali kad se podvuče crta i stane sa ulaganjima onda dolazimo u situaciju da očekujemo i da imamo i dobar prinos", rekao je Milošević.

Ovogodišnji prinos šljive na njegovom poljoprivrednom gazdinstvu bio je za 70% manji nego prošle godine.

"Prošle godine plantaže Milošević imale su oko 120 tona šljive, a ove znatno manje. Sve je to posljedica hladnih dana i mrazeva", rekao je Milošević.

Foto: Xilius/bigstockphoto.com


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.