Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šteta od mraza
  • 25.08.2021. 10:30
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Prijedorskim voćarima isplata pomoći za štetu od mraza

U Priijedoru je počela isplata finansijskih sredstava za oko 60 voćara čiji su zasadi početkom godine pretrpjeli veliku štetu od proljećnog mraza. Riječ je o nadoknadi u visini od 70.000 КM.

Foto: Gordana Vila
  • 72
  • 27
  • 0

Umjesto da zbrajaju kilograme ubranog voća i teško zarađeni novac, brojni prijedorski voćari zbrajaju štetu nastalu od proljećnog mraza. Kolika je razmjera štete opominju fotografije "zaleđenih" voćnjaka iz aprila. U Udruženju voćara grada Prijedora procjenjuju da je proljećni mraz zasadima šljive nanio najveće gubitke od oko 100 odsto, zasadima kruške od 70-100 odsto, a jabuke od 20-80 odsto.

"U mojim voćnjacima šljiva je u potpunosti stradala, kruška do čak 80 odsto, a jabuka oko 20 odsto. To su zaista veliki gubici", kaže predsjednik ovog Udruženja, Mladen Marijanović te dodaje kako Udruženje predalo zahtjev za pomoć Gradskoj upravi. "Možemo reći da iako procenat pomoći, od osam do 10 odsto nije veliki, ipak će voćarima ova sredstva dobro doći da pokriju barem jedan dio ovogodišnjih troškova. Na ovaj način nadležni su ipak pokazali da imaju sluha kako bi pomogli da ublažimo posljedice ove katastrofalne godine", zaključuje. 

Šteta od aprilskog mraza u voćnjaku Mladena Marijanovića

Isplaćena šteta po voćnjaku će iznositi od osam do 10 odsto ukupno procijenjene štete na parcelama od pola hektara i veće površine, ističu u Odjeljenju za poljoprivredu i ruralni razvoj grada Prijedora. 

Iz budžeta grada Prijedora za tu je namjenu osigurano 70.000 KM.

Budućnost je u osiguranju usjeva

"Nakon što su se poljoprivredni proizvođači, odnosno voćari, obratili Gradskoj upravi sa molbom da im se saniraju posljedice kasnih proljetnih mrazeva, gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović odobrio je određena sredstva, a nadležno Odjeljenje formiralo komisiju koja je obišla sve oštećene i donijela odluku o isplati za nastalu štetu", kaže vršilac dužnosti načelnika gradskog Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj, Danijel Egić.

On je istakao da je ovo posljednji put da se šteta isplaćuje na ovakav način te da je budućnost u osiguranju usjeva.

Razmjere suše u Republici Srpskoj biće poznate u jesen

"Nadležno Ministarstvo za poljoprivredu sa 50 odsto sufinansira premiju, odnosno osiguranje voćnjaka, a resorno gradsko Odjeljenje će to podržati sa oko 20, 30 odsto, zavisno od mogućnosti", istakao je Egić.

Na voćarima ostaje da spasavaju ono što se spasiti može i da se nadaju da se narednog proljeća neće ponoviti isti scenario.


Tagovi

Proljećni mraz Pomoć voćarima Odšteta Mladen Marijanović Dalibor Pavić Danijel Egić Udruženje voćara grada Prijedora Šteta od mraza


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.