Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razvoj infekcija
  • 08.06.2022. 13:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Prije najavljenih padavina zaštitite voćnjake, moguća je i pojava grada

Proizvođači jabuka i krušaka u voćnjacima bi trebali primijeniti zaštitu protiv uzročnika čađave krastavosti i pepelnice

Foto: Maja Celing Celić
  • 68
  • 9
  • 0

Česta kiša uz relativno visoke dnevne temperature pogodovala je stvaranju uslova za razvoj novih infekcija kod jabuke i kruške. Proizvođači bi trebali primijeniti zaštitu kod ovih voćki i to prije najavljenih padavina. 

Iz savjetodavne službe Ministarstva privrede KS preporučuju proizvođačima jabuka i krušaka da u voćnjacima primijene zaštitu protiv uzročnika čađave krastavosti (Venturia inaequalis) i pepelnice (Podosphera leucotricha).

Zaštitu nasada protiv čađave krastavosti obaviti fungicidima sistemičnog djelovanja: Indar 5 EW, Score 250 EC, Difeor, a zbog produženja preventivnog djelovanja navedenim sistemicima dodati Caption 80 WG, Merpan 80 WDG, Polyram i dr. Tretman obaviti prije najavljenih padavina.

U nasadima jabuke sa vidljivim simptomima pepelnice primijeniti jedan od fungicida: Zato 50 WG, Sercadis, Luna expirience i dr., u nasadima sa slabijom zarazom primijeniti preparate na bazi sumpora.

Preparate isključivo koristite prema priloženom uputstvu, vodite evidenciju o njihovoj upotrebi te pazite na let pčela.

Danas u Bosni i Hercegovini preovladava umjereno do pretežno oblačno vrijeme, ali i dalje nestabilno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Kiša će mjestimično biti i intenzivnija, a lokalno je muguća i pojava grada. Vjetar slab, u Bosni sjevernog i sjeverozapadnog smjera, a u Hercegovini jugo. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26, na jugu zemlje do 28 stepeni.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno. Tokom dana, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Najviša dnevna temperatura oko 25 stepeni.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Tagovi

Čađava krastavost Pepelnica Jabuka Kruška Zaštita voćnjaka Fungicidi Kiša


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.