Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hiper proizvodnja
  • 12.01.2017. 18:00

Prevelika proizvodnja ruši cijenu narandži?

Pred proizvođačima narandži je teška sezona. Proizvodnja je prevelika i to posebno velikih narandži, a tražene su manje.

Foto: Pixabay/Susbany
  • 1.287
  • 63
  • 0

Prvi kontejneri s egipatskim navel narandžama (vrsta velike, bezsjemene narandže) stigli su u nizozemski Marni Fruit.

"Uvozimo iz Egipta posljednjih šest godina i količina se povećava svake godine", kaže Patrick Konings navodeći da je pred proizvođačima narandži teška sezona. Proizvodnja je prevelika i to posebno velikih narandži, piše freshplaza.

"Nadam se da nećemo morati rušiti cijenu, iako se bojim da će biti tako. Cijena od 9 do 10 eura za kilogram za prve pristigle narandže je zapravo jako niska", dodaje on.

Nakon narandži vrste navel slijede Baladi, nakon kojih u februaru stižu narandže iz Valencije.
"Proteklih smo godina većinom dobivali veličinom manje narandže. Sad je suprotno. Manje narandže su tražene pa je moguće da se tu dodatno zaradi", nastavlja uvoznik.

Tražene manje, stižu veće narandže

Vremenski uvjeti idu na ruku Egiptu više nego Španjolskoj. "Možemo biti sigurni u jednu stvar: voće uvijek raste i uvijek je dostupno. No posljednjih tjedana to se ne može reći za Španjolsku", kaže on.

Kako dodaje, prošle su godine pojedini kontejneri s narandžama bili uništeni zbog prisustva nedozvoljene količine ostataka pesticida (MRL). Kontrole su stroge, posebice za destinacije poput Dalekog istoka i Kine, što izvoznike dovodi do Europe. Strožije kontrole najavljene su stoga i u Nizozemskoj.

"Vjerujem da se kvaliteta egipatskih narandži popravlja. Naravno, ima odstupanja, ali većina narandži koje se uvezu su dobre kvalitete", zaključuje Patrick.

Foto: Pixabay/Susbany


Tagovi

Narandže Nizozemska Egipat Uvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]