Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja voćaka
  • 05.09.2022. 07:30

Presađivanje stabla voćaka planirajte na vrijeme

Kada posadimo stablo na pogrešno mjesto, potrebno ga je presaditi. Najbolje je to obaviti u jesen, ali ne prekasno

Foto: Depositphotos/baza178
  • 360
  • 50
  • 0

Često se susrećemo s problemom pogrešno odabranog mjesta za sadnju sadnice voća ili ukrasnog drveta. Tu početnu grešku možemo ispraviti presađivanjem. Ono će biti uspješnije što je stablo mlađe, jer postupak može dovesti do njegovog propadanja. Obično se primjenjuje za stabla starosti do pet godina, a starija od 15 godina nema svrhe podvrgavati ovom stresu.

Sačuvajte korijen

Postoje dva termina za obavljanje ovog posla: jesenji i proljetni. Najbolje je to uraditi mjesec dana prije prvog mraza, a poslije opadanja lišća. Zemljište treba biti dovoljno vlažno, a noćne temperature iznad 6ºC. Što je termin presađivanja kasniji, to stablo ima manje vremena da se ukorijeni i biće podložno izmrzavanju.

Prilikom vađenja potrebna je pažnja da se što manje ošteti korijen. Što je veća korjenova bala sa zemljom, to je bolje ukorjenjavanje i opstanak. Najlakše je prostrijeti ceradu na koju izvadimo sadnicu, a korijen sa zemljom omotamo jutenom vrećom. Sadnju obaviti što prije kako ne bi došlo do isušivanja.

Obično se primjenjuje za stabla starosti do pet godina (Foto: Depositphoto/ancoay)

Dobro birajte lokaciju

Prije vađenja sadnice potrebno je odabrati i pripremiti novo mjesto za sadnju. Lokacija treba da je osunčana, da nema udara vjetra i nema visokog nivoa podzemne vode. Potrebno je iskopati rupu koja je dovoljno velika da se korijen može slobodno raširiti. Obično je za jedan i po put veća od rupe koju ćemo napraviti prilikom iskopavanja stabla.

Kod kopanja površinski sloj debljine od 20 cm izbaciti na jednu stranu, a ostatak na drugu. Dodajte humus, kompost ili mineralna đubriva na dno i prekrijte slojem zemlje. Korijen ne smije doći u direktan kontakt s đubrivom. Na njega se baca površinski sloj zemlje i obavi prvo zalijevanje, a zatim se dopuni sa zemljom i dobro ugazi kako bi se istisnuo vazduh i zatvorile šupljine. Zalijemo dobro.

Što je drvo starije trebaće više vode za zalijevanje.

Kada se radi o voćkama, najbolje je jesenju rezidbu odložiti do proljeća kako bi smanjili stres i izmrzavanje grana.


Tagovi

Presađivanje voćaka Jesenja sadnja Sadnja voćaka


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁