Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnica
  • 25.05.2023. 12:00

Prerada nije rješenje: Borovnicu je najbolje prodavati svježu

Borovnicu često zovu i brainberry jer je dobra za pamćenje i usporavanje Alchajmerove bolesti.

Foto: Bojan Kecman
  • 141
  • 57
  • 0

U Bosni i Hercegovini trenuto je oko 200 hektara zasada borovnica. I dalje je prisutan trend rasta površina pod ovom kulturom i tako će ostati i u narednim godinama. Inače, ova voćka je među najzdravijim namirnicama jer ima antiupalna i antikancerogena svojstva. 

Klaster Gradiška, Laktaši, Srbac (GLS) već tri godine provodi kampanju "Biram borovnicu i svježu" u okviru koje su organizovali više posjeta proizvođačima i školama, a cilj je da se promovišu domaći proizvođači borovnica, a okuplja trenutno njih 14. Klaster je takođe realizovao i akciju brendiranja slatinskog paradajza, ali fokus mu je na promociji borovnica koje su sve popularnije među stanovništvom.

"Na našu inicijativu, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske uvrstilo je u podsticajne mjere kupovinu kompostnog treseta za proizvođače borovnica", istakao je Bojan Čikić, menadžer GLS klastera, na nedavno održanom skupu. 

Najbolja u svježem stanju

Najveći regionalni stručnjak za borovnicu, doktor Aleksandar Leposavić, naveo je kako se borovnica u svijetu najviše proizvodi u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi, Čileu, Kini, Peruu. U Srbiji je takođe prisutan trend povećanja površina pa je u 2021. godini bilo 2.360 hektara, a u prošloj 3.500 hektara. Izvoz je iznosio 5.500 tona.

Sasvim je dobar kvalitet i veličina ploda 9+ mm

"Otkupna cijena borovnice je stimulativna, ali su u Srbiji, u prošloj godini, pojedini otkupljivači ucjenjivali proizvođače da veličina ploda mora biti 16+ milimetara. Isto će se, prema mojim informacijama, tražiti i ove godine što nije dobro. Moguće je postići toliku veličinu ploda, ali od četvrte, pete godine starosti stabla, to predstavlja veliki problem", kaže Leposavić dodavši kako se iz tog razloga dobar dio proizvođača okrenuo preradi, ali to nije dalo zadovoljavajuće rezultate i najbolje je da se borovnica prodaje u svježem stanju. Sasvim je dobar kvalitet i veličina ploda 9+ i proizvođači ne trebaju da pristaju na ucjene otkupljivača. 

Novi trend gajenja borovnice - u plasteniku?

On navodi da su, pretprošle godine, slično učinili proizvođači i u Čileu i takođe nisu postigli zadovoljavajući rezultat. Inače, najveći dio otkupljene borovnice u Srbiji završava u Holandiji koja onda radi reeksport u druge zemlje.

Dobra za pamćenje

Magistar nutricionizma, Nevena Pandža istakla je da doktori preporučuju 400 grama voća i povrća u ishrani kako bi se zadovoljile potrebe organizma za mineralima i vitaminima i spriječio nastanak nezaraznih bolesti.

Najmanje alergena voćka

"Borovnica je jedna od najzdravijih namirnica. Antocijani iz ploda imaju antiupalnu i antikancerogenu ulogu. Puna je fitonutrijenata, mangana, vitamina K, kalijuma, polifenola. Ona je takođe najmanje alergena voćka i nisam se susrela sa slučajem da je neko dijete alergično na borovnicu", rekla je Pandža.

Borovnicu često zovu i brainberry jer je dobra za pamćenje i usporavanje Alchajmerove bolesti. Poljoprivredni klaster GLS organizovaće i terenske posjete dvojici proizvođača borovnica na kojima će se zainteresovani moći upoznati sa tehnologijom proizvodnje ovog voća.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Aleksandar Leposavić Nevena Pandža Bojan Čikić Borovnica Klaster GLS Brainberry Antocijani


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.