Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Premije za voće
  • 23.12.2023. 12:00

Poznat iznos premija za proizvedeno voće u Republici Srpskoj

Voćari u Republici Srpskoj zadovoljni su iznosom premije kao i dostavljenim rješenjima o odobravanju premija jer mogu lakše da planiraju proizvodnju u narednoj godini.

Foto: Depositphotos/alex.wolf
  • 128
  • 17
  • 0

Nikada do sada nije se desilo da su voćari u decembru saznali iznos premije za proizvedeno i prodato voće i da su, prije kraja godine, od resornog ministarstva dobili rješenja o iznosu novčanih sredstava, koja će biti isplaćena na račune proizvođača, kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, za Agroklub.

"Moram reći da sam iznenađen i da mi je drago što je ministar Savo Minić održao riječ. Rješenja će nam pomoći u planiranju troškova u novoj proizvodnoj godini, kao i vraćanju dugova za hemijska sredstva i prihranu. Zadovoljni smo i iznosom premije po voćnoj vrsti, odnosno, sa 14 feninga po kilogramu za jabuku i šljivu, 12 za krušku i po 25 za jagodu i malinu“, ističe Dojčinović.

Podsticaj za mreže 70%

Voćarima su, od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, za podsticaje na raspolaganju četiri miliona maraka, a u ovoj godini otkupljeno je oko 20.000 tona voća, što je skoro duplo manje u odnosu na prošlu godinu, kada je otkupljeno oko 37.000 tona.

Nadaju se da će im premija biti ubrzo i isplaćena, ali i dostavljena rješenja predstavljaju sigurnost što se tiče obaveza prema dobavljačima.

Proizvođače voća raduje i najava ministra Minića da će u 2024., podsticaj za protivgradne mreže iznositi 70% od iznosa investicije. Ova mjera donesena je zbog velikih šteta koje su načinile superćelijske oluje, naročito u potkozarskom kraju gdje su najveće površine pod voćem u Republici Srpskoj.

Loša godina 

Podsjetimo, 2023. godina bila je katastrofalna za proizvođače voća. Rod krušaka i šljiva podbacio je za 80%, jabuke za 50%, a slično je i sa malinama i jagodama, trešnjama, višnjama, breskvama, dunjama.

Kasni proljećni mrazevi uzeli su danak kao i velika količina kiše i vlage tokom cvjetanja, što je onemogućilo dobru oplodnju voćaka kao i opadanje plodova tokom vegetacije. Takođe je, naročito kod krušaka, zabilježen slabiji kvalitet kao i veličina plodova, što je dovelo do toga da je većina roda završila u industriji. Slično je bilo i sa jabukama koje su bile pod pritiskom napada bolesti i štetočina.


Tagovi

Premija za voće Dragoja Dojčinović Udruženje voćara Savo Minić Superćelijske oluje Mraz


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.