Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarstvo
  • 27.03.2018. 10:30

Povijanje grana za veću rodnost i kvalitetnije plodove

Radi jednostavnijeg formiranja vitkog vretena i vretenastog žbuna najčešće se koristi sadni materijal sa prevremenim grančicama, koje imaju otvorene uglove grananja. Za taj posao je najbolje upotrebiti rafije ili tegove.

Foto: Flickr / Apple and Pear Australia Ltd
  • 1.960
  • 117
  • 0

Svaki ozbiljan voćar treba znati da je u cilju pravilnog formiranja oblika krune voćaka izuzetno važno pravovremeno razvesti grane. Prema rječima savjetodavca za voćarstvo i vinogradarstvo Igora Andrejića, ukoliko su grane pod otvorenijim uglom, utoliko je bolja osvjetljenost krune, pa voćke mogu brže proroditi, brže se uspostavlja ravnoteža između vegetativnog porasta i rodnosti, a rezidba i berba plodova je znatno olakšana.

Šta koristiti za povijanje mladica?

Radi jednostavnijeg formiranja vitkog vretena i vretenastog žbuna, u zemljama gdje je voćarstvo razvijenije, najčešće se koristi sadni materijal sa prevremenim grančicama koje imaju otvorene uglove grananja. Za povijanje mladica mogu se upotrebljavati različiti materijali (rafija, razne vrste "utega", štipaljke , čačkalice, itd).

Tegovi mogu biti različite težine

Kod sper tipova poželjan je jači rast ljetorasta, zato što samo takva stabla daju kvalitetne plodove, te se kod njih ne preporučuje razvođenje, da stabla ne bi zaostala u rastu. Utezi za opterećenje grana mogu biti napravljeni od betona i imati različitu težinu. U njih se ubacuje po jedna savijena žica, kroz koju se provlači rafija ili se koristi duža žica u vidu kuke, tako da se utezi okače o mladice, s tim što treba obratiti pažnju da ne dođe do usijecanja žice.

Najsigurniji način razvođenja grana rafijom

Na jednom stablu utege treba držati 15-20 dana, a zatim se oni mogu prebacivati na druga stabla. Kako ističe Igor Andrejić, dosadašnja praksa je pokazala da je najsigurniji način razvođenja grana rafijom, ali je on spor, pa se u posljednje vrijeme više koriste utezi.


Tagovi

Voće Voćarstvo Povijanje grana Kruna Utezi Igor Andrejić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.