Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regija Pijemont
  • 26.09.2022. 09:00

Posjetili smo pijace i markete u Italiji - ovo su cijene voća i povrća

Iako je regija Pijemont, s Torinom, kao najvećim gradom, jedno od najrazvijenijih industrijskih područja u Evropi, cijene voća i povrća približne su onima u Bosni i Hercegovini.

Foto: Bojan Kecman
  • 135
  • 22
  • 0

Bosna i Hercegovina prati Evropu po pitanju cijena voća i povrća, no upitno je koliko se to može smatrati uspjehom s obzirom na ulaganja i standard života. Cijene poljoprivrednih proizvoda u eurima skoro su iste onima u BiH, izraženim u markama.

Međutim, prosječne plate u Italiji veće su u odnosu na BiH i zato im je voće i povrće, kao i hrana generalno, povoljnija za potrošače.

Na pijacama jeftinije

Naravno da su cijene različite na pijacama, u tržnim centrima i prodavnicama u centru grada, ali imajući u vidu životni standard Italijana, sa sigurnošću može da se kaže da su sasvim prihvatljive za džepove građana.

Cijene sasvim prihvatljive za džepove građana

Tako je cijena šljiva na pijaci u centru grada, u ovom periodu godine, jedan euro po kilogramu, a u prodavnicama i tržnim centrima oko 1,70 eura.

Jabuke su u prodavnicama i tržnim centrima od 1,19 eura za Crveni delišes pa od 2,39 do 2,99 eura za najzastupljenije sorte, Gala, Fudži i Zlatni delišes. Iste sorte na pijaci su jedan euro po kilogramu.

Čuvaju jabuke u brdskim tunelima - uštede više od 30 posto struje

U tržnim centrima mogu da se kupe i organski proizvedene jabuke za 2,60 do 2,80 € za četiri jabuke u manjim kutijama od 800 grama.

Dobar izbor krušaka

Od krušaka koje Italijani generalno gledajući vole kao voće, mogu da se pronađu sorte Reneta, s prosečnom cijenom od 2,19  €/kg, Kaiser 2.49 €/kg, te Abate Fetel, Karmen, Santa Marija i Viljamovka, sa cijenama od 2,99 do 3,99 €/kg. Viljamovka je najskuplja.

Na pijaci dosta povoljnije

Na torinskoj pijaci sve navedene sorte mogu da se kupe po jedan euro za kilogram ili više kilograma.

Povoljne i cijene povrća

Što se tiče povrća paprike su oko 2,50 eura na pijacama do 3,50 u prodavnicama, karfiol je oko 2,50 eura, krastavac oko 1,70 eura, paradajz oko 2,50 eura, mrkva oko 1,50 eura, muskatna tikva jedan euro, a karfiol 2,50 eura po kilogramu.

I organsko povrće može da se kupi, a cijene nisu izrazito visoke. Dvije tikvice u pakovanju od 800 grama su oko 2,40 eura, mrkva iste gramaže oko četiri eura.

Cijene povrća na pijaci duplo su manje

Šeri paradajz u pakovanju od pola kilograma može se kupiti za 2,75 do 2,80 €, skoro po istoj cijeni kao kod nas, ali iz konvencionalne proizvodnje.

Cijene povrća na pijaci duplo su manje u odnosu na markete i tržne centre.


Fotoprilog


Tagovi

Italija cijene voća i povrća Torino Viljamovka Organsko voće Organsko povrće


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.