Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj goji bobica
  • 25.05.2019. 18:00
  • Nišavski okrug, Niš

Porodica Jovanović jedina u Evropi proizvodi crne goji bobice

Ljubiša Jovanović iz okoline Niša u susjednoj Srbiji, okrenuo se ozbiljnijoj proizvodnji crvenih bobica poslije izlječenja raka debelog crijeva. Sinovi Nemanja i Nikola inžinjeri voćarstva su svoje znanje i praktično primjenili da podignu plantažu i rasadnik ljekovitih bobica na jugu Srbije.

Foto: Ljubiša Jovanović
  • 2.909
  • 70
  • 0

Rasadnik i plantaža "Goji Ljuba i sinovi" uspješno se bavi proizvodnjom ljekovitih bobica, preradom i prodajom sadnog materijala već punih pet godina.

Ljubiša Jovanović iz okoline Niša, u susjednoj Srbiji, sa porodicom se okrenuo ozbiljnijoj proizvodnji crvenih bobica poslije, kako kaže izlječenja raka debelog crijeva. Zahvalan, pošto su njemu između ostalog i goji (čitaj: godži) bobice pomogle u izlječenju odlučio je sa suprugom i sinovima da krene u ozbiljniju proizvodnju. Sinovi Nemanja i Nikola inžinjeri voćarstva su svoje znanje i praktično primjenili da podignu plantažu i rasadnik ljekovitih bobica na jugu Srbije.

Podigli su plantažu, krenuli da istražuju, proučavaju, prodaju plodove i sadnice. Cilj gazdinstva je da naprave mini fabriku za preradu proizvoda od goji bobica, brend koji će nositi njihovo ime.

Jedini u Evropi imaju crni goji

Goji raste kao žbunasto drvo, dostiže visinu dva do tri metra. Obavezna mjera njege svakog proljeća je rezidba kojom se oblikuje krošnja u vidu kišobrana. Plodovi su sočni, narandžasto-crvene boje, duguljastog oblika, dugi do tri centimetara. Specifičnog slatkastko-kiselkastog ukusa.

U svom rasadniku i oglednoj plantaži imaju 11 varijateta gojija, a jedini u Evropi imaju crni goji (black goji berry), koji se ubraja u najljekovitije i najprofitabilnije biljke danas.

"Rijetka, najskuplja i jako ljekovita biljna vrsta. Za sada malo poznata i još uvijek nedovoljno proučena. Specifična berba crnih bobica obavlja se pincetom sa peteljkom da ne bi došlo do isticanja soka i oksidacije", kaže Ljubiša.

Crne bobice obiluju bogatstvom antocijana i oligomerni proantocijanidini (OPC) 3690 mg u 100 grama. Jedan od vrlo moćnih antioksidanata pronađenih u prirodi, koji ima sposobnost da brzo i efikasno izbacuje slobodne radikale iz organizma. Bogat izvor željeza i drugih vitamina i minerala. Dnevna doza treba biti tri do šest grama.

Specifična berba crnih bobica obavlja se pincetom sa peteljkom da ne bi došlo do isticanja soka i oksidacije

Goji uspijeva na nadmorskim visinama od 100 do 1.000 metara 

Goji se može gajiti na zemljištima koja su plodnija, ocjedita i sa sunčanim terenima. Uspijeva na nadmorskim visinama od 100 do 1.000 metara.

"Gaji se plantažno i u baštama za svoje potrebe. Može da se sadi tokom cijele godine od marta do kasne jeseni. Razmak u redu je metar, a između redova 2,5 m. Za podizanje plantaže potrebni su stubovi i žice (špalir), zalivni sistem kap po kap kao i protivgradna mreža", kaže Ljubiša.

Biljka cvjeta od juna do novembra, sazrijevanje plodova je sukcesivno. Berba se obavlja ručno u malim posudama kako bi se izbjegla oštećenja i bobice bile zdrave i sočne, spremne za isporuku u svježem stanju. Mogu se čuvati zamrznute duže vrijeme. Također se mogu sušiti na suncu u tankom sloju i u sušarama na temperaturi 40 do 60 stepeni.

Svake sljedeće godine utrostručuje se rodnost

Biljka prve plodove daje u godini sadnje, u drugoj godini po stablu ima oko kilogram ploda, treća godina tri kilograma ploda. Svake sljedeće godine utrostručuje se rodnost.

Sa hektarom od 4.000 sadnica i otkupnom cijenom od pet eura po kilogramu, očekivana zarada u trećoj godini je oko 60.000 eura po hektaru.

Gojibobice svojim ukusom i neodoljivo lijepim izgledom konzumiraju se u svježem i suvom stanju. Preporučena dnevna doza crvenih goji bobica je 20 do 50 grama, a crnih tri do šest grama. 

Biljka prve plodove daje u godini sadnje

Crveni dijamant ili sveta biljka porijeklom je iz Kine 

Gojibobice (Goji berry) lat. Lycium barbarum koju u narodu još zovu i crveni dijamant, pa i sveta biljka, te sretne bobice - sve zahvaljujući njihovom blagotovornom i ljekovitom dejstvu.

Ova biljka je porijeklom iz Kine, područja Tibeta i Himalaja gdje se upotrebljava više od 6.000 godina. Ima svoje posebno mesto svoju široku primjenu nalazi u tradicionalnoj medicini za održavanje dobrog zdravlja i energije. Naučna istraživanja potvrđuju ljekovita svojstva sa veoma velikim procentom antioksidanata. U drevnoj kineskoj medicini zauzima vodeće mjesto za bolesti imunog, probavnog, cirkulacijskog i mokraćnog sistema.

Bobice obiluju vitaminom A

Bobice gojija smatraju se hranom sa najviše hranjivih materija, obiluju bogatstvom esencijalnih amino kiselina, vitaminom C, oligoelementima,željezom, bakrom, kalijumom, cinkom. Jedan od najbogatijih izvora vitamina A i karotenoida.

U svom bogatom sastavu sadrže 18 od ukupno 20 aminokiselina, kao i pet nezasićenih masnih kiselina. Prisustvo germanijuma u svom sastavu je od velike važnosti kada je riječ o kancerogenim oboljenjima.

Bobice nalaze široku primjenu za detoksikaciju organizma, regeneraciju tkiva, podizanje otpornosti cjelokupnog organizma, štite jetru i bubrege, pospješuje mušku neplodnost, pomaže u prevenciji kancerogenih oboljenja, povoljno utiče na cirkulaciju, pozitivno djeluje na snižavanje holesterola i šećera u krvi, blagotvorno dejstvo ispoljava na ten i kožu.


Povezana biljna vrsta

Goji bobice

Goji bobice

Engleski naziv: Goji berries | Latinski naziv: Lycium barbarum, Lycium chinense

Goji bobice tradicionalno potječu iz Kine, a zbog velikog broja blagotvornih utjecaja na ljudsko zdravlje smatraju se supervoćem. U liječenju su se tradicionalno koristile u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Goji bobice Rasadnik Plantaža Ljubiša Jovanović Crni goji Ljekovite bobice Crveni goji Otkupna cijena


Autorica

Marija Spasić

Više [+]

Doktorica biotehničkih znanosti, sektor ratarstva.