Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnica
  • 20.07.2019. 15:30
  • Sarajevo kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Gornji Čevljanovići

Porodica Gljiva se već šest godina uspješno bavi uzgojem organske borovnice

Gljive smatraju da će ova godina biti ključna za budući razvoj. Ohrabruju i druge poljoprivrednike na diverzifikaciju, vjerujući da uzgoj različitih kultura naše farmere čini otpornijim na stalne promjene na tržištu.

Foto: Facebook/Gljive Donje Selo - Ilijaš BiH
  • 445
  • 25
  • 0

Porodica Gljiva iz Gornjih Čevljanovića na 1.070 metara nadmorske visine uzgaja 1.200 sadnica borovnice. Nekada se ova porodica bavila samo uzgojem cvijeća, ali posao su odlučili proširiti i na sve popularniju voćarsku kulturu - borovnicu

Prvo krenuli sa lješnjakom, a onda se okrenuli borovnici

"Sve je počelo gotovo slučajno. Već godinama imamo cvjećaru, a htjeli smo iskoristiti zemljište, posaditi nešto i proširiti spektar djelatnosti. Krenuli smo s lješnjakom, a onda smo u svojoj okolini prepoznali nešto drugo. Prenijeli smo 400 kubika šumske stelje. Sve smo ručno prekopali i okrenuli se borovnici. Sve smo radili na osnovu organske materije, odlučni da napravimo jednu dugoročnu priču, koja će donijeti nešto novo. Nasad smo podigli 2013. godine. Bilo je brojnih izazova koje smo uspješno savladali", objašnjava Senajid Gljiva za klix

Borovnica: Višegodišnja biljka, isplativa i nakon 50 godina uzgoja

Bobice ne sazrijevaju u isto vrijeme pa berba traje i po dva mjeseca. Ova je voćna kultura otporna na hladnoću, a prijaju joj i vjetrovi na Čevljanovićima. Čak i kratki periodi suše doprinose jedinstvenom okusu i aromi. 

Certificirani organski proizvođači

Borovnica raste u obližnjim šumama i ovi prostori su njihovo prirodno stanište. Gljive su među prvima na ovom području prepoznali potencijal uzgoja borovnice. Njihova plantaža "Family S" ima razvijen sistem navodnjavanja kap po kap, protivgradnu zaštitu i zaštitu od ptica. Nakon dugog procesa rigoroznih provjera, postali su i certificirani kao organski proizvođač, napravivši tako još jedan iskorak na tržištu.

"Organska proizvodnja traži kontrole, posebne uslove zaštite, provjeru vode i mnoge druge uslove. S obzirom da smo mi radili u skladu s prirodom od samog početka, znali smo da ćemo te uslove moći ispuniti. Sada želimo naše proizvode plasirati u prodavnice organske hrane te sam uvjerena da će naš brend 'Family S' postati prepoznatljiv na tržištu", dodaje Sadeta Gljiva.

Cijenu prilagodili našem tržištu i domaćim potrošačima

Gljive smatraju da će ova godina biti ključna za budući razvoj. Ohrabruju i druge poljoprivrednike na diverzifikaciju, vjerujući da uzgoj različitih kultura naše farmere čini otpornijim na stalne promjene na tržištu. U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom su radili i na razvoju etikete i ambalaže za pakovanja svježe borovnice, ali i za džemove, koji su također proizvedeni u skladu sa standardima organske proizvodnje.

Iskustva škotskih farmera - nikad sva jaja u istu košaru

"Ove godine očekujemo prinos od oko 3.000 kilograma, a prodaju ćemo raditi u pakovanjima od 1 kg, 50 i 200 grama. Iako smo uložili mnogo truda i novca da bismo uzgojili organsku borovnicu, cijenu smo prilagodili našem tržištu i domaćim potrošačima. Jednostavno, svježa konzumna borovnica je proizvod koji je konkurentan na lokalnom tržištu i polako postaje prepoznatljiva alternativa. Kada rashladite borovnicu ona može trajati i do nekoliko sedmica u dobrom stanju, ali je naš naredni korak ulaganje u pravu hladnjaču koja će joj osigurati znatno veću trajnost", zaključuje Senajid.


Tagovi

Uzgoj borovnica Porodica Gljiva Sadeta Gljiva Senajid Gljiva Organska proizvodnja Certifikat Cijena Rod


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.