Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jagodičastog voća
  • 30.05.2017. 12:00

Pored rada u firmi odlučila se za uzgoj jagoda

Mejra Hasičić kaže kako je uzgoj jagoda posao koji ju opušta, a zadovoljstvo je još veće kada stignu rezultati njezina rada.

  • 8.187
  • 864
  • 0

Kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja u BiH, najveću pažnju plijeni proizvodnja jagodičastog i bobičastog voćam. Naročita velika ekspanzija proizvodnje zabilježena je u središnjoj Bosni.

Bos Agrofood d.o.o. i Natural Food su vodeće sarajevske kompanije koje servisiraju ukupno 4.000 kooperanata na području istočne, centralne i zapadne Bosne, a svim kooperantima plaća se na sedmičnom nivou, preko bankovnog računa. Pozitivan odnos prema kooperantima ponukao je zavidovićke malinare kao i proizvođače jagoda da stupe u kontakt sa otkupljivačem te se ozbiljno posvete ovom poslu.

Pozitivan duh i entuzijazam prema ovom poslu pokazala je i Mejra Hasičić iz Zavidovića, koja je prije dvije godine odlučila posvetiti se ovom poslu pa danas ima zasađena 2 duluma jagoda na porodičnom imanju.

Proizvodnja jagoda kao drugi izvor prihoda

Iako je zaposlena, ova vrijedna žena dokazala je da se pored posla može posvetiti poljoprivredi jer, kako u razgovoru navodi, ovaj posao je opušta i čini je zadovoljnom. Ovim potezom pokazala je kako se može marljivim radom steći dodatan izvor prihoda te je svoje vrijeme odlučila posvetiti proizvodnji jagoda. Podršku u ovom poslu pružila joj je porodica, ali nesumnjivo veliki dio posla sama uradi.

"Uzgoj jagoda je posao koji me opušta , a zadovoljstvo je još veće kada stignu rezultati moga rada", sa ponosom ističe Mejra.

Siguran otkup podsticaj za rad

Kako bi ozbiljnije pristupila radu na svom imanju Mejra je najprije osigurala otkup jagoda na tržištu. Od samog početka u ovom poslu oslonila se na kompaniju Bos Agrofood te potpisala ugovor o otkupu proizvoda. Iako je početnički kapital izdvojila iz vlastitog budžeta, ovaj potez joj je ulio dodatno samopuzdanje ka uspjehu.

Za zasad od 2 duluma jagoda najprije je bilo neophodno osigurati parcelu te izvršiti pripremu zemljišta za uzgoj kao i snadbjevanje potrebnim količinama vode. Navodnjavanje nasada vrši vještačkom kišom (orošavanjem), sistem kap po kap, a duž cijele parcele sproveden je sistem za navodnjavanje. S obzirom da je ovo prva ozbiljna berba, kao i na vremenske uslove proteklih dana, ipak je ovaj nasad u znaku dobrog prinosa. No u planu je sa proširenjem nasada jagoda,te ozbiljniji pristup uzgoju jagodičastog voća.

"Svakom ko želi raditi poljoprivredne poslove preporučujem da se bavi uzgojem jagodičastog voća, kao i rada, truda i strpljenja. Sve ostalo će doći vremenom", kaže Mejra.

Budući da Mejra nije registrovana kao poljoprivrednik, istakla je da je sljedeći korak da se registrira, kako bi na taj način lakše ostvarila poticaje za proizvodnju u poljoprivredi.


Tagovi

Bos Agrofood d.o.o . i Natural Food Vodeće Sarajevske Kompanije Koje Servisiraju Ukupno 4.000 kooperanata


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P