Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljske maline
  • 20.07.2018. 18:00

Poljska pomaže ukrajinskim malinarima, dok njihovi malinari grcaju u problemima

Poljske udruge povrćara i voćara, pogođene su ovim informacijama. Tvrde da je u Poljskoj cijena maline znatno pala, kao i interes za kupovanje tog voća po kojem je Poljska poznata, a u međuvremenu se pomaže Ukrajini razvijati proizvodnju malina, odnosno jačati konkurenciju na ovom već turbulentnom tržištu.

Foto: Pixabay/Meditations
  • 819
  • 48
  • 0

Projekt pomoći za razvoj Ukrajine, koji uključuje obuku zasnivanja voćnjaka i transfer 70.000 sadnica malina, vrijedan je preko 60.000 eura. Pojedine poljske organizacije, udruge povrćara i voćara, pogođene su ovim informacijama. 

Tvrde da je u Poljskoj cijena maline znatno pala, kao i interes za kupovanje tog voća po kojem je ta zemlja poznata, a u međuvremenu se pomaže Ukrajini razvijati proizvodnju malina, odnosno jačati konkurenciju na ovom već turbulentnom tržištu. 

Stručnjaci kažu da je posljednjih godina Ukrajina postala veliki proizvođač malina, natječući se s poljskim tržiištem. Cijena poljskih malina pada već četiri godine. Najviša otkupna cijena bila je u 2015. godini s prosječno 1,78 eura (oko 3,5 KM) za kilogram maline, već iduće godine pala je na 1,20 eura (2,35 KM), u 2017. na 1,02 eura (2 KM), a ove godine poljski malinari mogu računati samo na cijenu od 0,35 do 0,46 eura (0,68 do 0,90 KM), navodi Portalspozywczy.pl

No, vratimo se na projekt s početka priče. U sklopu njega, poljski će partneri Ukrajincima osigurati najmanje 70.000 sadnica najboljih sorti malina kao i ekološke proizvode za zaštitu bilja, tehničku opremu i sveobuhvatnu stručnu pomoć u postavljanju plantaža. 

Pojašnjeno je da je subvencija namijenjena razvoju mikro i malog poduzetništva među ruralnim stanovništvom na zapadu Ukrajine, a na području voćarstva i hortikulture, s ciljem jačanja suradnje poljskih i ukrajinskih farmi.  


Tagovi

Poljske maline Cijena maline Ukrajinske maline Jačanje konkurencije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.