Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Urod u Poljskoj
  • 25.08.2017. 19:00

Poljska očekuje najmanju berbu voća od 2010. godine

Neki voćnjaci, uglavnom smješteni u nižim područjima, imaju gotovo 100% gubitaka. Ovaj sektor bio je pogođen i tučom, što je također utjecalo na urod.

Foto: lbokel/pixabay.com
  • 593
  • 50
  • 0

Poljska poljoprivredna agencija za statistiku, GUS, objavila je podatke o očekivanoj berbi ove godine. Za jabuke ova procjena iznosi između 2,4 i 2,8 milijuna tona, što je 30 do 40% manje od rekordne berbe 2016. godine kada je količina berbe jabuka iznosila tada 3,6 milijuna tona. Prema GUS-u, najveći su gubici kod sorte Idared, piše fresh plaza.

Komisija za procjenu sastoji se od 10 stručnjaka i savjetnika koji svoje procjene temelje na broju od 52 tvrtke. Neki voćnjaci, uglavnom smješteni u nižim područjima, imaju gotovo 100% gubitaka. Ovaj sektor bio je pogođen i tučom, što je također utjecalo na urod.

Cijene nekog voća i 200% veće

Prema GUS-u, proizvodnja poljske kruške ove godine će biti oko 25 do 30% niža, što bi iznosilo između 57 i 61 milijun kilograma.

Prema poljskoj Crédit Agricole banci, ove će godine biti najmanja berba od 2010, ako prihvaćaju GUS podatke. S druge strane, cijene su ove godine vrlo visoke, kaže ekonomist Jakub Olipra iz Crédit Agrocole banke. Cijene trešanja variraju između 1,35 i 2,11 eura po kilogramu. U usporedbi s prošlom godinom, cijene su čak 200% veće. Cijene prvih poljskih ljetnih jabuka kao što su Rana Ženeva dvostruko su profitabilnije u odnosu na prošlu godinu kod trgovaca na veliko, s cijenama od 0,60 do 0,70 eura po kilogramu.

Gubici zbog mraza

Često kišovito vrijeme nije poboljšalo kvalitetu tijekom berbe trešanja. Trešnje, marelice i breskve, prema GUS-u najviše je pogodio mraz. Mraz je izazvao smanjenje od 60% u odnosu na prošlu godinu.

Berba šljive procjenjuje se na 60 milijuna kilograma, što je smanjenje od 40% u odnosu na prošlu godinu. Procjenjuje se da je proizvodnja malina 100 milijuna kilograma, što je za 20% manje nego u 2016. godini.

Foto: lbokel/pixabay.com


Tagovi

Poljska Urod Mraz Tuča Jabuke Idared Cijena Trešnje Šljive


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.