Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maline
  • 07.05.2021. 14:10

Pojavila se eriofidna grinja lista maline - sada je idealna prilika za suzbijanje

Aktivnost ovog štetnika maline intenzivira se sa povećanjem temperature, a kada ona dostigne 25°C započinje sa procesom polaganja jaja.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 219
  • 26
  • 0

Na pojedinim područjima zasadi malina se u zavisnosti od lokaliteta, ekspozicije terena i kondicije samog malinjaka, nalaze u različitim fazama razvoja, tačnije od pojave prvog lista do devet razvijenih listova, prenosi PIS Vojvodine.

Vizuelnim pregledima pupoljaka i zelene mase, registrovano je prisustvo odraslih jedinki eriofidne grinje lista maline (lat. Phylocoptes gracillis).

Simptomi - hlorotično šarenilo

Ova štetočina prezimljava kao odrasla ženka u kolonijama u pazuhu pupoljaka oko ljuspastih listića. Sa kretanjem vegetacisjkog perioda i sa porastom temperatura preko 11°C dolazi do aktiviranja prezimljućih insekata, koji prvo nastanjuju vršni dio pupoljka maline, a zatim migriraju na mlado lišće na kojima se hrane sisanjem sokova. Simptomi oštećenja na njima uslijed ishrane ogledaju se u vidu hlorotičnog šarenila i deformacija povijanjem lišća na dole. Takođe, dolazi i do usporavanja rasta rodnih grančica.

Najviše ugrožena zelena masa (foto: PIS Vojvodina)

Aktivnost eriofidne grinje lista pomenute voćne vrste intenzivira se sa povećanjem temperature, a kada ona dostigne 25°C kreće se sa procesom polaganja jaja.

Kako ih suzbiti?

Kako se u narednim danima najavljuje porast temperatura, u cilju suzbijanja odraslih jedinki i sprječavanja polaganja jaja, preporučuje se primjena akaricida na bazi aktivne materije abamektin u koncentaciji 0,1% uz dodatak mineralnog ulja u dozi od 1%, savjetuju stručnjaci.

Kako suzbiti grinje na malini - značajnog štetnika u malinarstvu

Kako smo ranije pisali, sada je idealna prilika da se suzbije ovih štetočina na početku vegetacije jer izlazi ravnomjerno iz perioda mirovanja i nema preklapanja generacija. Ako se propusti pomenuta faza, onda se uništava do fenofaze pred cvjetanje ili nakon berbe u zasadima.

Veoma je važno istaći da mnoge viroze (Raspberry leaf blotch virus- RLBV) na malini imaju simptome kao i prisustvo grinja, tako da treba izvršiti identifikaciju problema pa tek onda preduzimati odgovarajuće mjere.

Zbog velike populacije i njihove rasprostranjenosti u malinjacima, preporuke proizvođačima su da ne čekaju pojavu simptoma već da prema programima zaštite preventivno tretiraju zasade, u fazama razvoja voćke, kada je povećana opasnost od pojave grinja.


Tagovi

Zaštita maline Grinje na listu Hlorotično šarenilo Tretiranje zasada Suzbijanje


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...