Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka
  • 06.10.2021. 10:00

Pojava gorkih pjega na jabuci - osjetljive sorte mucu i jonagold

Simptomi se javljaju u vidu nekrotičnih fleka ispod pokožice ploda, a uslijed jačeg napada mogu se vidjeti i na samoj pokožici.

Foto: PIS Vojvodina
  • 179
  • 7
  • 0

Na pojedinim područjima vizuelnim su pregledom u nekim zasadima jabuka sa kasnim sortimentom (mucu) gdje se početak berbe tek očekuje, registrovani simptomi gorkih pjega na plodovima, prenosi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja.

Ovo oboljenje nije patogene prirode, već se definiše kao fiziološki poremećaj. Dominantno se javlja u skladištima, ali ponekad i prije berbe. Osjetljivost voća je specifično svaku za sortu, pri tom su osjetljive mucu i jonagold, u manjoj mjeri su granny smith, zlatni delišes i idared dok se kod gale gorke pjege veoma rijetko javljaju.

Faktori nastanka

Manifestuju se u vidu nekrotičnih fleka ispod pokožice ploda, a uslijed jačeg napada mogu se vidjeti i na samoj površini. Na mjestima gdje se nalaze, pokožica ploda je ulegnuta. Smeđe su boje, suhe i zbog njihovog prisustva voće dobija gorak ukus i gubi tržišnu vrijednost.

Postoji nekoliko razloga koji utiču na pojavu tog oboljenja na plodovima jabuke:

  • sadržaj kalcija - ukoliko je nivo ovog elementa u plodu niži, rizik od njihovog javljanja je veći. Problem sa manjkom pomenutog elementa nastaje kada biljke pogođene visokim temperaturama i nedostatkom vlage u dužem vremenskom periodu ne mogu da ga usvoje, što je bio slučaj tokom ove proizvodne sezone. U takvim uslovima, kalcij iz ploda premješta se ka drugim organima pa oni postaju osjetljiviji na gorke pjege.

Fiziološke bolesti plodova jabuke - kako ih spriječiti

Kako smo ranije pisali, u većini zemljišta njega ima dovoljno za ishranu jabuke. To je jedan od najrasprostranjenijih elemenata u prirodi i čini 3,6 posto zemljine kore. Transport kroz biljku je pasivni proces, a iz tla preko korijenovog sistema kroz ksilem zavisi od inteziteta transpiracije i u normalnim prilikama je intezivan.

  • krupnoća ploda - oni krupniji podložniji su pomenutoj pojavi pa prekomjerna upotreba azotnih đubriva, mlada stabla sa malo plodova, jaka rezidba podstiču navedeni fiziološki poremećaj.
  • adekvatna ishrana - visok sadržaj kalija i magnezija koji djeluju antagonistički na kalcij, sprječavaju njegovo adekvatno iskorištavanje od strane biljke.
  • neravnomjerno snabdjevanje vodom - u direktnoj je vezi sa usvajanjem kalcija i u sušnim uslovima odvija se otežano.

Mjere preventive

Imajući u vidu faktore koji povećavaju rizik od pojave gorkih pjega, mjere za njihovu kontrolu su uspostavljanje izbalansirane ishrane, odgovarajuće pomotehničke aktivnosti, adekvatno navodnjavanje. Zatim, važna je pravovremena berba, režim čuvanja plodova prilagođen svakoj sorti i folijarna prihrana voćaka sa kalcijem u toku vegetacije.


Tagovi

Gorke pjege Uzgoj jabuke Nekrotične pjege Kalcij u plodovima


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]