Simptomi se javljaju u vidu nekrotičnih fleka ispod pokožice ploda, a uslijed jačeg napada mogu se vidjeti i na samoj pokožici.
Na pojedinim područjima vizuelnim su pregledom u nekim zasadima jabuka sa kasnim sortimentom (mucu) gdje se početak berbe tek očekuje, registrovani simptomi gorkih pjega na plodovima, prenosi Prognozno-izvještajna služba zaštite bilja.
Ovo oboljenje nije patogene prirode, već se definiše kao fiziološki poremećaj. Dominantno se javlja u skladištima, ali ponekad i prije berbe. Osjetljivost voća je specifično svaku za sortu, pri tom su osjetljive mucu i jonagold, u manjoj mjeri su granny smith, zlatni delišes i idared dok se kod gale gorke pjege veoma rijetko javljaju.
Manifestuju se u vidu nekrotičnih fleka ispod pokožice ploda, a uslijed jačeg napada mogu se vidjeti i na samoj površini. Na mjestima gdje se nalaze, pokožica ploda je ulegnuta. Smeđe su boje, suhe i zbog njihovog prisustva voće dobija gorak ukus i gubi tržišnu vrijednost.
Postoji nekoliko razloga koji utiču na pojavu tog oboljenja na plodovima jabuke:
Kako smo ranije pisali, u većini zemljišta njega ima dovoljno za ishranu jabuke. To je jedan od najrasprostranjenijih elemenata u prirodi i čini 3,6 posto zemljine kore. Transport kroz biljku je pasivni proces, a iz tla preko korijenovog sistema kroz ksilem zavisi od inteziteta transpiracije i u normalnim prilikama je intezivan.
Imajući u vidu faktore koji povećavaju rizik od pojave gorkih pjega, mjere za njihovu kontrolu su uspostavljanje izbalansirane ishrane, odgovarajuće pomotehničke aktivnosti, adekvatno navodnjavanje. Zatim, važna je pravovremena berba, režim čuvanja plodova prilagođen svakoj sorti i folijarna prihrana voćaka sa kalcijem u toku vegetacije.
Tagovi
Autorica