Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti jabuke
  • 12.09.2017. 07:00

Fiziološke bolesti plodova jabuke - kako ih spriječiti

Na plodovima jabuke možemo uočiti simptome fizioloških oboljenja koji mogu dovesti do smanjenja tržišne vrijednosti, ali i do propadanja plodova.

Foto: Pixabay.com/Couleur
  • 1.492
  • 74
  • 0

Jabuka je voćna vrsta koja se naviše uzgaja, a jesen je period berbe i spremanja plodova jabuke u skladišta. Istovremeno sa intenziviranjem uzgajanja jabuke problem fizioloških bolesti plodova postao je veoma značajan, posebno pri dužem čuvanju plodova u hladnjačama.

Fiziološke bolesti plodova jabuke možemo definisati kao poremećaje fizioloških procesa unutar ploda u toku procesa zrenja i starenja plodova koji dovode do promjene izgleda, okusa, sočnosti i arome ploda. Javljaju se i na plodovima drugih voćnih vrsta.

Sva fiziološka oboljenja možemo podijeliti u dvije grupe:

  1. Fiziološke bolesti ploda koje vode porijeklo iz voćnjaka kao rezultat poremećaja u rastu i razvoju samog voćnog stabla.
  2. Fiziološke bolesti ploda koje su rezultat promjena metabolizma ploda tokom perioda čuvanja.

Fiziološke bolesti ploda jabuke koje vode porijeklo iz voćnjaka

Ovo je brojna grupa oboljenja koja se javlja na plodovima jabuke dok su oni još uvijek na stablu, ali se bolest ispoljava kasnije. Na pojavu ovih bolesti može se uticati izborom lokacije za sadnju, izborom sorte, podloge, primjenom pravilne agrotehnike, izborom uzgojnog oblika, posebno pravilnom ishranom, zalijevanjem i zaštitom stabala jabuke. Najznačajnije iz ove grupe su bolesti: staklavost plodova, gorke pjege, jonatanove pjege i plutaste (lenticelne) pjege.

Staklavost plodova

Staklavost plodova je fiziološko oboljenje koje se veoma često javlja. Do pojave ovog fiziološkog oboljenja dolazi zbog izlijevanja ćelijskog soka u međućelijski prostor. Prepoznaje se po staklastom izgledu djelova ploda jabuke koji su zahvaćeni ovom promjenom. Neke sorte jabuke se veoma podložne ovom oboljenju. Bolest se više javlja na mlađim i bujnijim stablima, na kasnije ubranim plodovima, plodovima sa manjim sadržajem kalcijuma i plodovima sa ožegotinama.

Na pojavu ovog oboljenja se može uticati izbalansiranom ishranom kalcijumom, izborom sorte, optimalnim navodnjavanjem, zasjenjivanjem kako ne bi došlo do pojave ožegotina, pravovremenom berbom.

Gorke pjege

Gorke pjege su najznačajnije fiziološko oboljenje koje se lako prepoznaje po okruglim, ulegnutim pjegama. U okviru ovih pjega dolazi do odumiranja ćelija mesa ploda. Pjege imaju izuzetno gorak okus i po tome su i dobile naziv. Na pojavu ove fiziološke bolesti najveći uticaj ima sadržaj kalcijuma u plodu. Plodovi jabuke sa većim sadržajem kalcijuma se bolje čuvaju.

Na sprečavanje pojave gorkih pjega veliki uticaj imaju preventivne mjere kao što su: optimalno đubrenje stabla, navodnjavanje i pomotehnički zahvati. Kako bi se spriječila pojava gorkih pjega primjenjuje se folijarno prihranjivanje stabla, a nakon berbe plodovi se potapaju u rastvor bogat kalcijumom.

Jonatanove pjege

Jonatanove pjege je oboljenje prvi put primjećeno na plodovima sorte Jonatan, po čemu je i dobilo naziv. Javlja se i kod drugih sorti (Zlatni delišes). Za ovu bolest je karakteristično da se na pokožici ploda javljaju pjegice veoma malih dimenzija 0d 1 do 2mm. Ovo fiziološko oboljenje dovodi do umanjenja tržišne vrijednosti ploda, ali ne i do njegovog propadanja.

Pravovremena berba, potapanje plodova u rastvor kalcijuma i optimalan rok berbe može da smanji pojavu ove bolesti.

Plutaste pjege

Plutaste ili leticelne pjege su fiziološko oboljenje veoma slično gorkim pjegama, ali u slučaju plutastih pjega one se javljaju samo oko lenticela na površini ploda. Ovo oboljenje nastaje na isti način kao i gorke pjege i sve mjere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja njihove pojave identične su mjerama za gorke pjege.

Fiziološke bolesti ploda jabuke koje nastaju u periodu čuvanja

Ova grupa oboljenja je posljedica prirodnog starenja ploda i procesa koji se dešavaju unutar ploda. Najznačajnije fiziološko oboljenje iz ove grupe je posmeđenje pokožice ili scald koje svake godine pričinjava velike gubitke. Karakterističan simptom ove fiziološke bolesti su smeđe pjege koje se javljaju na pokožici ploda. Bolest je rezultat odumiranja ćelija ispod pokožice ploda. Prvi simptomi se uočavaju na dijelu ploda koji je bliži čašici u vidu manjih pjega. Te pjege se brzo povećavaju i spajajau. Jednom kada se javi bolest brzo napreduje i može zahvatiti cijeli plod. Sorta Granny Smith je veoma osjetljiva na pojavu ove fiziološke bolesti u periodu skladištenja.

Za sada je nemoguće spriječiti pojavu scalda,ali se može mnogo učiniti kako bi se odložila pojava simptoma ovog oboljenja. Najviše pažnje se poklanja izboru sorti koje su otpornije na pojavu scalda, adekvatnoj agro i pomotehnici, pravovremenoj berbi, skladištenje u namjenskim skladištima za čuvanje plodova jabuke.

Dobra rezidba treba da obezbjedi osvjetljenost cijele krošnje. Skladište treba da ima dobru ventilaciju čime se reguliše koncentracija etilena. Na smanjenje pojave scalda veliki uticaj ima skladištenje plodova jabuke u komorama sa kontrolisanom atmosferom.

Foto: Pixabay.com/Couleur


Tagovi

Fiziološke bolesti plodova Scald Gorke pjege Jonatanove pjege Plutaste pjege


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.