Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi zasadi šljive
  • 17.06.2019. 16:00

Podigli dva hektara zasada šljiva - zarada je u suvim šljivama?

Iskustvo u proizvodnji šljive u opštini Rudo je dugogodišnje i proizvođači očekuju da će od novih zasada da proizvode šljivu za prodaju u svežem stanju i mogućnost proizvodnje suve šljive, koja je sve traženija na tržištu.

Foto: Pixabay/EtienneL
  • 238
  • 54
  • 0

Realizacijom poslovnog plana "Proizvodnja šljive" u opštini Rudo zasađeno je dva hektara novih površina zasada šljive. U sklopu projekta angažovano je 10 poljoprivrednih proizvođača i članova zadruge PZ "UVAC-RUDO".

Većina korisnika ovog projekata do sada nije proizvodila šljivu za šire tržište i spadaju u grupu malih poljoprivrednih proizvođača. Iskustvo u proizvodnji šljive u opštini Rudo je dugogodišnje i proizvođači očekuju da će od novih zasada da proizvode šljivu za prodaju u svežem stanju i mogućnost proizvodnje suve šljive, koja je sve traženija na tržištu, piše PSSRS.

Ukupna vrijednosti projekta za ovu godinu je 14.000 KM

Biznis planom realizovan je paket u vrijednosti od 1.400 KM, koji uključuju sadnice šljive, sredstva za zaštitu, đubrivo i sistem za navodnjavanje. Projekat finansiraju opština Rudo sa 50 odsto, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske preko projekta IFAD sa 40 odsto i sami korisnici sa 10 odsto. Ukupna vrijednosti projekta za ovu godinu je 14.000 KM, a sprovodiće se i u narednih pet godina. Terenskim obilaskom korisnika poslovnog plana "Proizvodnja šljive" ustanovljeno je da je sadnja izvršena u optimalnom roku sadnje, a prije sadnje su izvršene sve agrotehničke i meliorativne mjere.

Zavisno od datuma sadnje, zasadi šljive se nalaze u fazi punog listanja i razvoja bočnih razgranjenja. U narednom periodu ovi poljoprivredni proizvođači će prisustvovati nizu praktičnih obuka sa temama formiranja uzgonog oblika, pomotehničke mjere u toku ljeta i priprema zasada šljive za zimu.


Tagovi

Šljive Novi zasadi PZ "UVAC-RUDO" Suva šljiva Opština Rudo


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.