Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba jagoda
  • 24.05.2018. 10:30

Podbacio rod jagode i u Hercegovini i u Semberiji

U okolini Trebinja je usljed čestih kiša u vrijeme zrenja, na pojedinim parcelama rod podbacio i do pedeset posto. U Semberiji zbog visokih aprilskih temperatura došlo je do pregrijavanja plastenika pa su te jagode sitnije, a u isto vrijeme su stigle i one s polja.

Foto: Pixabay/NataTamarli
  • 698
  • 44
  • 0

Nestabilno vrijeme, smjena sunčanih i kišnih dana, ujedno sa visokom temperaturom, utjecale su na kvalitet roda jagoda, kako na jugu, tako i na sjeveroistoku zemlje, odnosno u Hercegovini i Semberiji. 

Radivoje Orbović iz Klobuka kod Trebinja očekuje da će sa oko 4.000 sadnica ubrati dvije i pol do tri tone jagoda. Njegova je parcela na nadmorskoj visini od oko 550 metara pa je jagoda za branje prispjela tek prije deset dana. Branje i plasman jagoda su u jednom danu, navodi RTRS.

Rod podbacio do 50 posto

Usljed čestih kiša u vrijeme zrenja, na pojedinim parcelama rod je podbacio i do pedeset posto. Zbog skraćene sezone, berba jagoda na nižim nadmorskim visinama, mogla bi biti završena do kraja maja. Cijena kilograma se kreće od četiri do pet KM. Proizvođači kažu da otkup jagoda nije potreban, zbog ograničenih količina, a one koje nedostaju, dovoze se sa čapljinske veletržnice što opet smanjuje cijenu jagode trebinjskih proizvođača. 

"Sada je u Čapljini cijena jagode padala i do 1,5 KM, i u rangu je mladog krompira. Cijena proizvodnje jednog kilograma jagoda kreće se od 1,5 do 1,7 KM", pojašnjava Јeremije Lojpur iz trebinjskog sela Župa. 

U isto vrijeme jagoda iz plastenika i sa polja

U Semberiji, na sjeveroistoku zemlje, rod je podbacio za 60 posto od planiranog i to zbog visokih aprilskih temperatura. U plastenicima je došlo do pregrijavanja pa je jagoda prijevremeno sazrela i ostala sitna. 

Inače rana proizvodnja jagode donosi dobru zaradu - cijena bude povoljna, a konkurencija mala. No, ove godine zbog visokih temperatura plasteničke jagode nisu uobičajeno stigle 15 dana prije onih na otvorenom polju. Stigle su u isto vrijeme pa je došlo do zagušenja tržišta. RTRS navodi kako je cijena ekstremno opala pa su proizvođači na nuli. 

Spas u industriji

Zbog sitnog ploda ovogodišnji rod nisu mogli izvesti pa je zbog velike ponude u jednom periodu cijena na veliko pala ispod marke po kilogramu. Јedini spas bila je industrija.

"Industrija ne radi mnogo jagodu, imamo tu "Spektar drink" koji će otkupiti desetak tona po 1,20 KM. Trenutno našu jagodu distribuišemo za Gradačac. Cijena nije za pohvaliti, ali takva je godina", napominje Mujo Bogaljević, iz Poljoprivredne zadruge "Agrofarmer".

Ipak, nešto drugačija situacija je na padinama Majevice. Prozračan teren i povoljna klima doprinijeli su da majske kiše ne unište rod. Porodica Savić, iako početnici u proizvodnji, imaju kvalitetnu organsku jagodu. "Јagoda je najotpornija u prvoj godini i to je spasi, a i klimatski uslovi su povoljniji, ovdje ima dosta vjetra i ispiruje se brzo", pojašnjava Miladin Savić, proizvođač iz Zagona kod Bijeljine.

U svakom slučaju, mnogi proizvođači i u Hercegovini i u Semberiji imat će manji prinos, a ujedno i prihod od prošlogodišnjeg. Zbog svega ovoga dovodi se u pitanje rentabilnost ovogodišnje proizvodnje pa o proširenju površina pod jagodama malo tko razmišlja. 


Tagovi

Uzgoj jagoda Berba jagoda Radivoje Orbović Cijena jagoda Podbacio rod Mujo Bogaljević


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]