Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup voća
  • 13.07.2018. 12:30

Po toni otkupljenog voća daju 20 KM podrške

U Tuzlanskom kantonu ove su godine povećali podršku poljoprivrednim proizvođačima. No, voćarska proizvodnja, posebno rasadnička, suočava se s brojnim problemima.

Foto: Pixabay/olvasmm0
  • 253
  • 14
  • 0

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović i ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mufid Klinčević posjetili su poljoprivredne proizvođače u Općini Srebrenik. Tema ove radne posjete bili su izazovi sa kojima se vlasnici poljoprivrednih imanja suočavaju u svom radu.

"Kako smo mogli vidjeti poljoprivredni proizvođači se susreću sa nekoliko problema, tu su poticajne mjere, ali i neusklađenost poreske politike te neharmonizirani propisi na entitetskom i kantonalnim nivoima. Ono što Vlada i kantonalno resorno ministarstvo mogu i što već jesmo uradili, a to je da našim stimulativnim mjerama, odnosno novčanim podrškama u poljoprivrednoj proizvodnji podržimo, prije svega otkup voća", rekao je premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović, stoji u priopćenju Kantonalne privredne komore Tuzla. 

"Kada je u pitanju rad ovih rasadnika i proizvođača voća, ove godine povećali smo našu podršku poljoprivrednim proizvođačima. Predvidjeli smo po 20 KM podrške po toni otkupljenog voća", riječi su ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mufida Klinčevića.

Voćni rasadnik u Srebreniku jedan je od vodećih rasadnika sadnog materijala u Bosni i Hercegovini.

"Voćarska proizvodnja, posebno rasadnička, suočava se sa brojnim problemima, tako da i mi, kao najveći proizvođači sadnog materijala, smanjujemo našu proizvodnju. Najveći problem je nedostatak tržišta", rekao je suvlasnik i direktor Voćnog rasadnika Srebrenik Taib Joldić.

Delegacija Vlade posjetila je i farmu krava i svinja u mjesnoj zajednici Špionica, kao i jednog od jednog od plasteničkih proizvođača povrća.


Tagovi

Poticajne mjere Otkup voća Rasadnik Jakub Suljkanović Mufid Klinčević Tuzlanski kanton


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.