Talijanski voćar Peter Mata predstavlja svoj način orezivanja jabuke, koji mu je omogućio kvalitet ploda i duži vijek stabla.
Voćar iz Italije, točnije iz Južnog Tirola, Peter Mathà unaprijedio je način orezivanja jabuka, koje su donijele bolji kvalitet plodova, jer smatra da tradicionalan način šteti biljci. Koliko je uspješan, svjedoči i to što su mu mnoge kolege došle u posjetu, kako bi se uvjerile u odlične rezultate i način na koji radi. Takođe, on sam obilazi druge regione i prenosi svoja iskustva. Tako su priliku da vide njegovu demonstraciju imali i oni koji su se okupili u Njemačkoj na seminaru.
Zainteresiranima je prenio u čemu vidi nedostatke tradicionalnog orezivanja jabuke: "Veliki broj jabuka izrasta iz slabih pupoljaka, koja se nalaze na granama koje vise i koje su smještene bliže stablu, gdje su slabije osvjetljene. 'Klik' orezivanje je zato bolje, jer ostavlja manje grana, pri čemu krošnja ima više svjetla, pupoljci su jači, a voće je bolje obojeno".
Moguće proizvesti 100 tona jabuka po hektaru?
Mathà ide korak dalje, pa sve jednogodišnje izdanke ukljanja. Kaže da je orezivanje "kroz" krošnju još uvijek tabu. Ipak, kao rezultat dobija snažnu krošnju, čiji su pupoljci dobro osvjetljeni. Cilj je ograničen broj grana, koje su dobro prekrivene pupoljcima, kao i osnova sa kraćim, dobro osvjetljenim granama i snažnim pupoljcima.
Ovaj voćar kao prednost svog načina orezivanja vidi i to što je rast ploda omogućen širom krošnje, a ne samo u centralnom dijelu. Tako stablo ostaje tanje, nego kada se tradicionalno orezuje, a mnogo više svjetlosti dospijeva do nižih nivoa. Na ovaj način se brže razvija i cvijet, a drvo se brže oporavlja, čime mu se produžava životni vijek. Lakša je i berba, a kada je riječ o bolestima kao što su alternarija ili krastavost, prednost je što se drvo, nakon padavina, lakše osuši.
Izvor: European Fruitgrowers Magazine, no. 3 / 2018 (110)
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica