Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orezivanje jabuke
  • 23.03.2018. 09:00

Peter Mathà ima nov način za bolji kvalitet ploda jabuke

Talijanski voćar Peter Mata predstavlja svoj način orezivanja jabuke, koji mu je omogućio kvalitet ploda i duži vijek stabla.

Foto: European Fruitgrowers Magazine
  • 3.207
  • 233
  • 0

Voćar iz Italije, točnije iz Južnog Tirola, Peter Mathà unaprijedio je način orezivanja jabuka, koje su donijele bolji kvalitet plodova, jer smatra da tradicionalan način šteti biljci. Koliko je uspješan, svjedoči i to što su mu mnoge kolege došle u posjetu, kako bi se uvjerile u odlične rezultate i način na koji radi. Takođe, on sam obilazi druge regione i prenosi svoja iskustva.  Tako su priliku da vide njegovu demonstraciju imali i oni koji su se okupili u Njemačkoj na seminaru. 

Ključ je u osvetljenosti krošnje

Zainteresiranima je prenio u čemu vidi nedostatke tradicionalnog orezivanja jabuke: "Veliki broj jabuka izrasta iz slabih pupoljaka, koja se nalaze na granama koje vise i koje su smještene bliže stablu, gdje su slabije osvjetljene. 'Klik' orezivanje je zato bolje, jer ostavlja manje grana, pri čemu krošnja ima više svjetla, pupoljci su jači, a voće je bolje obojeno".

Moguće proizvesti 100 tona jabuka po hektaru?

Mathà ide korak dalje, pa sve jednogodišnje izdanke ukljanja. Kaže da je orezivanje "kroz" krošnju još uvijek tabu. Ipak, kao rezultat dobija snažnu krošnju, čiji su pupoljci dobro osvjetljeni. Cilj je ograničen broj grana, koje su dobro prekrivene pupoljcima, kao i osnova sa kraćim, dobro osvjetljenim granama i snažnim pupoljcima. 

Prednosti "Mathà" načina orezivanja

Ovaj voćar kao prednost svog načina orezivanja vidi i to što je rast ploda omogućen širom krošnje, a ne samo u centralnom dijelu. Tako stablo ostaje tanje, nego kada se tradicionalno orezuje, a mnogo više svjetlosti dospijeva do nižih nivoa. Na ovaj način se brže razvija i cvijet, a drvo se brže oporavlja, čime mu se produžava životni vijek. Lakša je i berba, a kada je riječ o bolestima kao što su alternarija ili krastavost, prednost je što se drvo, nakon padavina, lakše osuši. 

Izvor: European Fruitgrowers Magazine, no. 3 / 2018 (110)


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Peter Mathà Jabuka Orezivanje Krošnja Pupoljci jabuke Osvjetljenost krošnje


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.