Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obratite pažnju
  • 07.05.2024. 09:00

Pepelnica jabuka već napada: Držite je pod kontrolom, pomaže i bijeli luk

Zaraza može da se ostvari već tokom bubrenja pupoljaka. Naša omiljena sorta je posebno osjetljiva.

Foto: Bojan Kecman
  • 154
  • 36
  • 0

U voćnjacima jabuka vidljivi su simptomi pepelnice, Podosphaera leucotricha. Iako kiša usporava njen razvoj, česte smjene toplog i vlažnog vremena idealne su za napredak ove bolesti.

Najgore su dnevne temperature od 20 do 25 stepeni i kad je prethodni dan ili jutro padala kiša, nakon koje je došlo do dužih perioda sunčanog vremena. Iako neki tvrde da se bolest teže suzbija u odnosu na čađavu krastavost, to nije tačno jer nekoliko tretmana godišnje drže bolest pod kontrolom, za razliku od krastavosti za koju treba više tretmana tokom vegetacije.

Jači napad u sušnijim godinama

Ajdared je sorta koja je među najosjetljivijim na pepelnicu, a najviše je i zastupljena u našim voćnjacima. Zaraza može da se ostvari već tokom bubrenja pupoljaka. Micelij gljive prezimljava u pupoljcima i može da zarazi cvijet, pupoljak, mlado lišće, pa i plodove u slučaju jake infekcije.

Često se dešava da kompletna rozeta bude napadnuta

Pupoljci se ne otvaraju, a ako se i otvore, dolazi do sušenja cvjetova. Mlado lišće je uže i uvija se, postaje pepeljasto sive boje jer je prekrivena konidijama gljivice, a nakon kratkog perioda postaje smeđe, suši se i na kraju, otpada.

Zabilježeni simptomi napada osice jabuka: Sada je ključan tretman zaštite!

Pošto lišće jabuka, a i plodovi, budu u rozetama, često se dešava da kompletna rozeta bude napadnuta. Generalno gledajući, teže se boriti protiv pepelnice u sušnim nego normalnim godinama.

Pomaže i bijeli luk

Što se tiče suzbijanja, glavna supstanca u borbi protiv bolesti jeste sumpor. Postoji više preparata sa sumporom, kao aktivnom materijom, ali tretmani ne bi trebalo da se obavljaju ako su temperature više od 25 stepeni, zbog moguće fitotoksičnosti. I preparati na bazi penkonazola, boskalida i piraklostrobina, pokazali su dobre rezultate u suzbijanju, a mogu da se koriste zajedno sa sredstvima protiv čađave krastavosti.

Od sredstava koja nisu pesticidi najbolji način borbe ostvaruje se upotrebom bijelog luka koji takođe sadrži sumpor. Dvije do tri litre vode u kojoj je dan ili dva stajao samljeveni bijeli luk (tri do četiri glavice), sipa se u prskalicu od 10 litara. Nedostatak je što bi trebalo češće da se pršće ali su rezultati zadovoljavajući.  


Tagovi

Pepelnica jabuka Čađava krastavost Konidije Micelij Sumpor Bubrenje pupoljaka Fitotoksičnost


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.