Kako bi se pratila pojava štetočine postavljaju se bijele ljepljive ploče, čim se ulovi više od 20 jedinki, to je siguran znak da se treba tretirati zasad.
Jabučna osica, Hoplocampa testudinea, jedna od najčešćih štetočina u organskim voćnjacima, počela je da pričinjava štetu, stoga je krajnje vrijeme da se preduzmu mjere zaštite. Kao pagusjenica ona prezimljava u zemljištu. Odrasle jedinke koje su žuto-smeđe boje, pojavljuju se u proljeće, kada temperature pređu 15 stepeni Celzijusa i polažu jaja na čašicu cvijeta.
Jaja su svijetlo-žute boje i vrlo teško se uočavaju. Njihov razvoj traje oko dvije sedmice, a gusjenica oko tri. Za to vrijeme, jedna gusjenica koja je prvo svijetle, a kasnije smeđe boje, može da ošteti i više od pet plodova.
Pošto se jaja razvijaju u čašici ploda, prvo se hrane na njegovoj površini praveći rupice, a onda se ubušuju u plod, praveći male kanaliće koji se uočavaju i na površini ploda. Zatim prelazi u druge plodove, a onda se spušta u zemljište.
Osica razvija samo jednu generaciju godišnje, a s obzirom da polaganje jaja traje do kraja cvjetanja, sada je ključan trenutak da se stabla tretiraju protiv ove štetočine.
Kako bi se pratila pojava štetočine postavljaju se bijele ljepljive ploče, ali se moraju brzo skinuti zbog korisnih insekata i to čim se na pločici ulovi više od 20 jedinki, jer je to najsigurniji znak da se treba tretirati zasad.
Najbolje bi bilo da se koriste sredstva, insekticidi koji djeluju parama, ali imajući u vidu da se njihov broj konstantno smanjuje, proizvođačima se savjetuje da se konsultuju sa stručnjacima za zaštitu bilja. Aktivne materije na površini ploda takođe mogu da spriječe prelazak gusjenica iz jednog u drugi plod.
Što se tiče organske zaštite, korišćenje sredstava koja sprečavaju ishranu gusjenica, najbolje su rješenje. Posljednjih godina pojavila su se sredstva na bazi smeđih, crvenih i zelenih algi, sa organskim azotom i ugljenikom. Međutim, nisu dostupna mnogim proizvođačima jer su skuplja u odnosu na konvencionalne preparate. Preporučuje se litra preparata na 300-350 litara vode.
Tagovi
Autor