Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasadi jabuka
  • 29.07.2020. 13:30

Pazite na zalivnu normu kod navodnjavanja jabuka, u cilju dobijanja krupnijih plodova

Ukoliko se ne primjenjuje potrebna zalivna norma i dođe čak i do malog deficita vlage, to će se odraziti na voćke i ona finalna krupnoća plodova teže će se postići.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 161
  • 14
  • 0

U većini zasada jabuka završeno je sa tretiranjem voćaka u cilju zaštitite od primarnih infekcija od čađave krastavosti. Ukoliko su tretmani odrađeni kako treba, stanje u voćnjacima je stabilno. U ovom periodu jedna od aktulenih agrotehničkih mjera je navodnjavanje. 

Na teritoriji Prijedorske regije poljoprivredni proizvođači imaju voćnjake najčešće par sorti jabuka - Idared, Zlatni delišes i Grenny Smith. U Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, ispostava u Prijedoru navode da sada za vrijeme ljetnog perioda, kada su maksimalne dnevne temperature oko 30 stupnjeva, dnevni zahtjevi za vodom kod jabuka prosječno iznose oko četiri do pet litara vode po dužnom metru crijeva. Na nedjeljnom nivou to iznosi oko 40 litara po kvadratnom metru ili jedna dobra kiša da padne. 

Odredite pravilno zalivnu normu

"U prethodnom razdoblju bilo je padavina, što je povoljna okolnost. Ipak, bez obzira na kišu voćari se suočavaju sa izazovima u proizvodnji jer ne obezbjeđuju dovoljnu količinu vode voćkama u svojim voćnjacima. Ovo je naročito važno kada je riječ o diferencijaciji pupoljaka u zasadima kruške, a kada je u pitanju ostalo voće, veoma je značajno jer podstiče krupnoću plodova", objašnjava Mirko Jokić, iz Resora za stručne usluge, PJ Prijedor. 

Za podizanje zasada jabuke potrebna velika investiciona ulaganja, ali dugi niz godina donosi profit

Prijedorski stručnjak dodaje da ukoliko se ne primjenjuje potrebna zalivna norma i dođe čak i do malog deficita vlage, to će se odraziti na voćke i da će se ona finalna krupnoća teže postići, navodi ATV

U ovom trenutku, uzgajivači intenzivno prate rast u voćnjacima. U toku je presjek do sada urađenog posla i rade se poređenja u zasadima. Ukoliko nisu pravovremeno urađene agrotehničke mjere, postoji mogućnost da plodovi budu sitni pa će se morati naknadno intervenisati

Ne zaboravite folijarnu prihranu sa kalcijem

"U tom slučaju moraće se primjenjivati intenzivniji režim zalijevanja i prihranjivanja usjeva. Ovo praktično znači da od ovog perioda pa do nekih dvije sedmice pred berbu, može da se radi prihrana putem sistema navodnjavanja, sa vodootopivim đubrivima pri čemu u kombinaciji treba da bude nešto naglašeniji kalij", ističe Jokić. 

Paralelno, kako kaže, voćari treba da vode računa i o folijarnoj prihrani, sa hranivima na bazi kalcija. Voćke su već ranije, tokom ove sezone, ispoljile simptome nedostatka kalcija jer je zima bila sušna. 


Tagovi

Zasadi jabuka Voćnjak Voćari Mirko Jokić Zahtjev za vodom Zalivna norma Krupnoća plodova Prihranjivanje usjeva Folijarna prihrana


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.