U odnosu na Bosnu i Hercegovinu cijene voća i povrća niže su i povoljnije ako se uzme u obzir da je prosječna plata u Italiji 1.923 eura i ako se računaju nabavne cijene
Toskana je jedna od najljepših talijanskih regija, najviše poznata po turističkim atrakcijama, prelijepim seoskim područjima i proizvodnji vina i maslina. Iako je u svijetu prisutna kriza cijene voća i povrća pristupačne su džepovima građana.
Po vrijednosti poljoprivredne proizvodnje Italija se već godinama nalazi među tri najjače zemlje. Čuvena je po proizvodnji kvalitetnih vina, maslinovog ulja, voća i povrća.
U odnosu na Bosnu i Hercegovinu cijene voća i povrća niže su i povoljnije ako se uzme u obzir da je prosječna plata u Italiji 1.923 eura i ako se računaju nabavne cijene po kojima se ovi poljoprivredni proizvodi nabavljaju u Italiji. Jabuke i kruške, koje su među najpopularnijim voćnim vrstama koštaju od 1,70 eura do najviše tri eura/kg. Tako, za sortu Greni Smit, u Firenci, najvećem gradu regije Toskana, prosječno se izdvaja 1,78 eura, za Zlatni delišes 1,95, Galu 2,09 eura po kilogramu.
Sorta kruške, Viljamovka, košta 2,48 eura, Boskova bočica 2,78 eura, a Abate Fetel, inače najpopularnija sorta u Italiji, 2,98 eura po kilogramu. Crveno grožđe je jeftino pa se za njega treba izdvojiti nešto manje od dva eura po kilogramu, dok su klementine 1,78 eura, a nar 3,48 eura.
I povrće nije skupo. Šeri košta od 1,98 do 2,98 eura, a razne sorte paradajza oko 2,70 eura za kilogram. Cijene bijelog krompira kreću se od 1,18 do 2,22 eura, koliko treba da se izdvoji i za kilogram crvenog. Međutim, bijeli luk je skup, čak 22 eura za jedan kilogram.
Paprike su također nešto skuplje pa je za kilogram potrebno oko tri eura dok su mahune skupe, slično kao na rafama u našim marketima. Koštaju nešto više od 11 eura/kilogramu. Brokoli je oko 1,50 eura po kilogramu, a bosiljak je vrlo skup, čak 22 eura treba da se plati jedan kilogram ovog začina.
Fotoprilog
Tagovi
Autor