• Proizvodnja jabuka
  • 21.01.2021. 18:00

Pala svjetska proizvodnja jabuka: EU izvukla Poljska?

Procjenjuje se da će globalna proizvodnja kraljice voća pasti na 76,1 milijuna tona.

Foto: Depositphotos/felker
  • 63
  • 9
  • 1

Procjena Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) je da će globalna proizvodnja jabuka u razdoblju 2020./21. zabilježiti pad od 4% te iznositi 76,1 milijuna tona, za razliku od 79,4 mil. t koliko je proizvedeno u sezoni ranije. 

Kao glavne razloge navode proljetne mrazeve i hladno vrijeme tijekom sezone cvatnje u glavnim proizvođačkim regijama.

Kina u glavnoj ulozi

Čelnu ulogu u globalnoj trgovini ovom kraljicom voća igra - Kina. No, i ondje se očekuje pad s 42 na 40 milijuna tona, odnosno oko 5%. Ova zemlja većinu tog voća izvozi u države jugoistočne Azije poput Tajlanda, Bangladeša, Indonezije i Vijetnama.

Na zapadnoj obali SAD-a voćari su se suočili s nedostatkom radne snage, problemima s lancom opskrbe zbog pandemije koronavirusa te nepovoljnim vremenskim uvjetima. Oluje u voćnjacima u Washingtonu i velike štete od mraza u dijelovima države Michigan smanjili su očekivanja, a predviđen je pad od 3%, navodi USDA.

Prema njima, proizvodnja čileanske jabuke povećat će se za 46.000 tona na 1,2 mil. t jer se očekuju obilne kiše koje će poboljšati prinose. 

EU bilježi rast?

Proizvodnja u Meksiku, smatraju, opala je za 80.000 t, na 680.000 tona zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta dok je na Novom Zelandu previđena berba od 583.000 t ove godine. No, ondje je još uvijek neizvjesno zbog pandemije i dostupnosti radne snage koja vrši rezidbu, prorjeđivanje voća i berbu.

Nadalje, očekuje se i pad ruske proizvodnje od 240.000 tona na 1,5 milijuna tona. Međutim, nastavlja se razvijati jer su zasadili dodatne površine. Istodobno, stara stabla čupaju i zamjenjuju novima.

USDA predviđa i da će u EU proizvodnja rasti za približno 5% i doseći 12,2 milijuna tona. Pozitivna prognoza je, ističu, rezultat oporavka u Poljskoj kao vodećoj regiji u uzgoju jabuka unutar Unije iako je i ondje godina za taj sektor bila teška. I ondje su mraz, tuča, nedostatak radne snage zbog pandemije i suša stvarali velike probleme.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, u 2019. godini je ostvaren rast izvoza u odnosu na prethodnu, 2018., u visini od 4% (7,4 mil. KM), ali istovremeno bilježimo vrlo visok rast uvoza 16% (54,8 mil. KM).

Hladno proljeće značajno je smanjilo prinose većine kultura.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Svjetska proizvodnja Nasadi jabuka Rast Pad


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.