Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje voća
  • 26.12.2021. 07:30

Ovogodišnje jabuke podložnije propadanju u skladištima?

Bio je pravi izazov u 2021. proizvesti kvalitetne plodove jabuke koji će se dobro čuvati u skladištima. Kakve probleme možete očekivati i kako ih izbjeći iduće sezone?

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 91
  • 18
  • 0

Na uskladištenim plodovima jabuke javljaju se brojne promjene koje mogu rezultirati propadanjem. Kako bi izbjegli neugodna iznenađenja, potrebno je preduzeti preventivne mjere koje će spriječiti njihovu pojavu.

Vremenske prilike prošle godine u čitavoj Evropi nisu pogodovale dozrijevanju kvalitetnih plodova i osnovni problem je što se ta faza zbog visokih temperatura, nedostatka vode tokom ljeta i naglih zahlađenja u jesen odvijala prisilno. "Pouzdani pokazatelji kvalitetnih, zrelih jabuka, kao što su koncentracija etilena u komorama za sjemenje i/ili brzina proizvodnje etilena, ili pak indeks škroba, nisu davali sigurnost u tačan datum berbe", rekao dr Krzysztof Rutkowski, iz poljskog Nacionalnog istraživačkog instituta za Sadyogrody. Kaže kako je to kod nekih sorti dugo ukazivalo na nezrelo voće što je pretjerano odgađalo berbu i pored toga što je obojenost ukazivala da je plod zreo.

"To je u mnogim slučajevima dovelo do berbe u prezrelom stanju. U mnogim voćnjacima je ona kasnila zbog vremenskih nepogoda i nedostatka radnika", komentira. 

U većini voćnjaka Zlatni delišes je ubran prekasno i biće teško zadržati čvrstoću tokom skladištenja.

Upotreba 1-MCP

Očekuju se problemi i sa sortom Šampion zbog nezadovoljavajućeg problema sa plodovima namijenjenim čuvanju. Predviđa se da će se pojaviti problem hrđe kao rezultat lošeg kvaliteta i nepoštovanja preporuka za tretman za ovu sortu 1-metil ciklopropenom (1-MCP).

Potencijalna skladišna stabilnost voća (uključujući osjetljivost na skladišne ​​bolesti) bila je ograničena, između ostalog, zbog nepovoljnih vremenskih uslova kao što su vrućina, obilne oborine te neravnomjernog rasta plodova i mikropukotina. "Čuvanje u savremenim komorama biće pred brojnim izazovima i problemima, a to će sve biti komplikovanije u običnim skladištima u kojima će do propadanja doći brže i biće u većem obimu", upozorava Rutkowski. 

Kako je čvrstoća tokom berbe bila niska, unatoč očuvanju fiziološkog učinka (tj. ograničavanju proizvodnje etilena), tretman 1-MCP voća nakon berbe neće smanjiti omekšavanje jabuka koje su već premekane, posebno zbog djelovanja suše.

Treba djelovati u voćnjaku

Veliki problem je što proizvođači, u većini slučajeva, nisu naučeni kako da preduhitre probleme kvaliteta ploda dok je na stablu i kako da djeluju u voćnjaku kako bi spriječili pojavu raznih poremećaja u dozrijevanju.

Jabuka je podložna metaboličkim procesima u plodu koji dovode do starenja i veoma je važno da naučimo kontrolisati te procese.

Riječ o bolestima koje nastaju zbog nepravilnog mineralnog sastava, odnosno nepravilne ishrane stabala, neadekvatnog navodnjavanja, ožegotina od Sunca, preuranjene ili kasne berbe. Često do propadanja dolazi zbog kombinacije neparazitarnih i parazitarnih oboljenja, oštećenja od insekata, nestručne manipulacije prilikom berbe, transporta i skladištenja.

Ne možemo poboljšavati kvalitet jabuka kada ih jednom uberemo. Možemo ga samo održavati prilikom čuvanja. Koliko ćemo u  tome uspjeti zavisi od kvaliteta plodova i uslova u skladištima.

Kada koristiti voskiranje jabuka i kako izbjeći greške u primjeni?

U periodu skladištenja možemo djelovati preventivno kako bi spriječili pojavu raznih neugodnih iznenađenja. Potrebno je redovno provjeravati  kakva je čvrstoća, prisustvo simptoma bolesti. Kvalitetni plodovi u savremenim komorama se mogu čuvati do 12 mjeseci, jer ubrani na vrijeme, tretirani s 1-MCP i stavljeni u uslove niske razine kiseonika, mogu se skladištiti tako dugo, dok se oni ubrani u poodmakloj zrelosti, trebaju prodati što prije.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Skladištenje Komore Krzysztof Rutkowski Propadanje jabuke Problemi 1-MCP


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.