Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina sadnica
  • 24.09.2023. 07:30

Ovo je 5 stvari na koje morate paziti kod kupovine voćnih sadnica

Tržište ima bogatu ponudu, a najbolje je kupovinu obaviti direktno u rasadnicima

Foto: Depositphoto/valery161-135
  • 198
  • 32
  • 0

Pred nama je vrijeme kupovine voćnih sadnica, a to nije jednostavan posao. Nesavjesnih prodavača je uvijek bilo, a najbolje je kupovinu obaviti u rasadnicima.

U kupovinu sa spiskom

Nemoguće je izbjeći da se ponekad razočarate šta na kraju dobijete, čak i kada pazite. U kupovinu ne idite bez spiska sa tačnim brojem sadnica i nazivom sorte.

Koje su prednosti jesenje sadnje voćnih sadnica?

Prije toga se raspitajte o karakteristikama sorte, vremenu cvjetanja, oprašivanju, vremenu dozrijevanja, namjeni i mogućnosti čuvanja plodova, otpornosti na bolesti i štetočine.

5 stvari na koje morate paziti

Posebnu pažnju posvetite sadnicama. Nije isto kada sadite jednogodišnje ili dvogodišnje. Izbjegavajte kupovinu starijih. Mlađe sadnice, starosti jedne do dvije godine se bolje ukorjenjuju.

Odaberite one sa kojih je opalo lišće. Prisustvo listova je pokazatelj da stablo nije završilo procese i da lako može propasti, izmrznuti.

Obratite pažnju da li je podloga divlji sijanac ili neka vegetativna. Za amaterske voćnjake u kojima ćete sadnice uzgajati bez armature i sa manje zaštite odaberite divljeg sijanca ili bujni tip. Ovakve podloge razvijaju jači korijen koji prodire dublje u zemlju, otpornije su na sušu i izvaljivanje pod udarima vjetra.

Pregledajte korijen, korijenov vrat i mjesto kalemljenja. Sadnice mogu imati goli korijen, u najlonskim vrećicama i posudama. Najjeftinije su one sa golim. Ako su u vrećici ili posudama i lako se izvlače iz supstrata kada ih povučete u vis to je znak da su gole sadnice nedavno stavljene u cilju prodaje po većoj cijeni. Spojno mjesto treba da je dobro sraslo, čvrsto, bez dodatnog tkiva, smole, pukotina.

Pregledajte sadnicu da li su prisutni simptomi infekcija, štetočine, posebno insekti, mehanička oštećenja.


Tagovi

Voćne sadnice Kupovina sadnica Sadnja voćaka Sadnica bez lišća Korijenov vrat Spojno mjesto Mjesto kalemljenja Mlađe sadnice Starije sadnice Amaterski voćnjak


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.