Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena maline
  • 23.01.2017. 12:00

Otkupna cijena maline od 1,40 do 2 KM?!

Pojavile su se nezvanične informacije koje govore da će cijena maline biti mizerna.

Foto: Pixabay/klimkin
  • 8.069
  • 399
  • 0

Kolika će biti cijena malina u 2017. godini, pitanje je koje muči mnoge uzgajivače. Nažalost, zasad saznanja i nisu ohrabrujuća. Naime, kako je nezvanično saznao bugojno.net, cijene maline za sljedeću sezonu će biti mizerne. Polka će biti 1,40 KM, Vilamet 1,90 KM, a Miker 2,00 KM

Nezvanične informacije, navode, saznali su od Bugojanca koji se bavi uzgojem malina, a on je informacije dobio od otkupljivača iz Bugojna koji radi za jednu firmu.

Podsjećamo, cijena na koju većina malinara neće pristati jest ako ide ispod 3,50 KM. Međutim, hiperprodukcija očito uzima danak. Naime, niske cijene "zarobile" su i hiljade tona malina i kupina, otkupljenih od domaćih proizvođača. Voće mjesecima stoji na lageru, a vlasnici hladnjača poručuju da su zbog toga u velikim gubicima.

Prema postojećim podacima, sa malinjaka u BiH ubrano je više od 10.000 tona malina, a proizvodnja bi do 2020. mogla premašiti 20.000 tona.

Foto: Pixabay/klimkin


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Cijena Otkup


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.