Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monilija
  • 10.04.2023. 14:00

Oštećenje od mraza ili monilija u zasadima koštičavog voća?

U periodu cvjetanja koštičavog voća i u uslovima vlažnosti postoji visok rizik od infekcija cvjetova prouzrokovačem sušenja cvjetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa).

Foto: PIS
  • 902
  • 59
  • 0

Zasadi koštičavog voća se u zavisnosti od vrste, sortimenta, lokaliteta i ekspozicije terena nalaze u različitim fazama razvoja. Zasadi breskvenektarine i kajsije su u fazi od precvjetavanja do formiranja plodova, a šljivavišnja i trešnja se od početka cvjetanja do precvjetavanja.

U periodu cvjetanja koštičavog voća i u uslovima vlažnosti postoji visok rizik od infekcija cvjetova prouzrokovačem sušenja cvjetova, grana i grančica koštičavog voća (Monilinia laxa). Infekcija se ostvaruje preko žiga tučka u prisustvu padavina ili visoke relativne vlažnosti vazduha na temperaturama od 5°C do 25°C.

Monilija: Sušenje voćnih stabala nemojte zamijeniti sa oštećenjem od mraza

Podsjetimo, prvi simptomi se javljaju na cvjetovima i listovima koji mijenjaju boju, postaju smeđi, venu i suše se. Obično se prvi simptomi zamijene sa oštećenjem od mraza. Na većim granama dolazi do pojave smolotočenja i one na kraju odumiru. Kada je vrijeme kišno i toplo, na stabljikama i peteljkama listova na donjoj strani se stvara bijela prevlaka sa sporama gljivice koje vjetar ili insekti prenose na zdrava stabla.

U kasnijim fazama razvoja biljaka simptomi se javljaju na plodovima. Kao rezultat razvoja infekcije meso ploda posmeđi, omekšava, dobija alkoholni ukus, a na površini se javljaju sklerocije. Veoma je česta pojava da zaraženi plodovi ostaju na stablu i mumificiraju se.

Ukoliko je već ostvarena infekcija nije moguće spriječiti dalji razvoj bolesti, te je veoma važna primjena preventivnih mjera zaštite.

Mjere zaštite

Sa ciljem zaštite od prouzrokovača monilioze u zasadima koštičavog voća koji su u fazi cvjetanja, prije najavljenih padavina, preporučuje se primjena nekog od registrovanih fungicida na bazi aktivne materije. 

Prilikom primjene pesticida obavezno se treba pridržavati uputstva za upotrebu i preduzeti sve mjere u cilju zaštite oprašivača. Primjena insekticida u fazi cvjetanja voća je zabranjena!


Tagovi

Monilija Koštičavo voće Monilinia laxa Oštećenje od mraza Zaštita voća


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]