Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijavite se
  • 10.01.2023. 16:30

Osposobljavanje mladih za rad u poljoprivredi, poticaji za najuspješnije

Na kraju jednogodišnje edukacije pet najuspješnijih i najperspektivnijih mladih ostvarit će pravo na start-up poticaj za pokretanje vlastitog biznisa

Foto: Depositphotos/baza178
  • 239
  • 38
  • 0

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II svoje aktivnosti i djelatnosti proširio je na još jednu populaciju mladih ljudi, koji po završetku srednje škole nisu nastavili daljnje školovanje, niti su pronašli mogućnost zaposlenja. U saradnji s preduzećem Zorg-In d.o.o. koje se već 10 godina bavi poljoprivrednom djelatnošću u selu Kornica u Bosanskoj Posavini, sa Srednjom strukovnom školom u Orašju i Odžaku te s Ministarstvom poljoprivrede Posavskog kantona započet je projekat Iuvenes fructus.

"Želimo doprinijeti osposobljavanju mladih za rad u poljoprivredi, tačnije u voćarstvu. Projekt ima za cilj educirati mlade, te raditi na njihovom osnaživanju u poljoprivredi, tako što će tokom jednogodišnjeg programa edukacije, 20 nezaposlenih mladih od 18 do 35 godina, kroz teorijsku i praktičnu nastavu steći znanja i vještine za rad u voćarstvu, certifikat o završenoj edukaciji te mogućnost pokretanja vlastitog biznisa", naveli su iz Nadbiskupijskog centra.

(Foto: Nadbiskupijski centar)

Na kraju jednogodišnje edukacije pet najuspješnijih i najperspektivnijih mladih ostvarit će pravo na start-up poticaj za pokretanje vlastitog biznisa. Projekt je započet 2017. godine te je u proteklih pet godina stotinu mladih uspješno završilo edukaciju i dobilo certifikat, a dodijeljeni su i poticaji za 25 najuspješnijih polaznika.

Otvorene su prijave za ovogodišnji ciklus edukacije koji će trajati od marta do decembra 2023. godine, kako bi se polaznici imali priliku praktično upoznati sa svim fazama radova u voćnjaku. Sudjelovanje na edukaciji je besplatno, a za sve učesnike edukacije osigurani su putni troškovi i hrana. Ceremonija otvorenja projekta održat će se 25. februara u Kornici.

Otvoren poziv za učešće na savjetovanju i sajmu mljekara RS

Prijave za ovogodišnji ciklus edukacije otvorene su do 17. februara ove godine. Za sve dodatne informacije, kao i prijave za učešće u projektu možete kontaktirati Amandu Đogaš, koordinatoricu projekta putem e-maila: iuvenes.fructus2023@gmail.com ili na mobitel: +387 63 233 397.


Tagovi

Poljoprivreda Osposobljavanje mladih Voćarstvo Nadbiskupijski centar Poticaji Start up


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.