Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište voća
  • 21.07.2016. 08:00

Organsko voće sve popularnije, šansa za BiH

U 2015. godini je prodano 38.382 tona organskog voća samo u švicarskim supermarketima. Organska proizvodnja hrane neiskorišten je potencijal BiH.

Foto: MarkLG/bigstockphoto.com
  • 965
  • 87
  • 0

U 2015. godini je prodano 38.382 tona organskog voća u švicarskim supermarketima. To je povećanje od 5.494 tona (16,7 %) u odnosu na prethodnu godinu. Porast organske banane je 1.530 tona, piše Fresh Plaza.

U 2015. godini prodano je 18.676 tona organskih banana, i one su neosporni lider u segmentu organske hrane. Banane su povećale svoje vodstvo nad organskim jabukama, koje su drugo najprodavanije organsko voće s 4.091 tona prodaje. Razlog tome je pad prosječne cijene banana za 2,8%. Cijena organskih jabuka blago je porasla, za 1,4% u 2015. godini u odnosu na 2014. godinu.

Cijena agruma i mekog voća

Slično bananama, povećanje prodaje od citrusnog i mekog voća poklopilo se s padom cijene. U odnosu na prethodnu godinu 2015. godinu, promet svake sorte različito se razvija. Na primjer, organske borovnice su postigle rast prodaje od 3,6 miliona švicarskih franaka (+44%), unatoč padu cijena od oko 4% zbog povećanja prodaje za 171 tonu (+51%). S druge strane, organske jagode jedva su postigle povećanje maloprodajnih prihoda uz smanjenje cijene za 6% i povećanja obujma prodaje od 6,8%.

Dok su cijene avokada blago porasle (+0,6%), gotovo 80% više organskih avokada je prodano u 2015. godini. S 7,1 miliona švicarskih franaka, avokado je osvojio peto mjesto na ljestvici najprodavanijeg organskog voća i nadmašio organske naranče.

Šansa za BiH proizvođače

Organska proizvodnja hrane neiskorišten je potencijal poljoprivrednog sektora u Bosni i Hercegovini. Tokom 2015. godine, organski proizvođači iz Federacije BiH, doznao je faktor.ba, ostvarili su izvoz od 45 miliona KM, ali to nije ni približno nivou na kojem ovaj sektor može biti.

Podsjećamo, Parlament FBiH usvojio je Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji, kojim će biti regulirana oblast organske proizvodnje. Predviđanja Saveza asocijacija organskih proizvođača FBiH kažu da bi, ako se organska proizvodnja podigne na tri posto ukupne poljoprivredne proizvodnje, to značilo upošljavanje minimalno 20.000 novih radnika.

Foto: MarkLG/bigstockphoto.com


Tagovi

Organska proizvodnja Voće Agrumi Porast prodaje


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁