Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organsko FBiH
  • 13.12.2016. 14:00

Organska malina može postati bh brand

Sad već postoje potrebe za preko 1.000 tona organske maline za Kanadu i EU, a BiH može ponuditi i puno više!

Foto: Facebook/Organska malina
  • 2.723
  • 131
  • 0

Savez udruženja organskih proizvođača FBiH - Organsko FBiH povodom desete jubilarne godine promocije "Dani organske proizvodnje", u saradnji sa KJP Centar Skenderija u sklopu Sajma privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje 2016, organizovao je Stručnu konferenciju na temu "Organska proizvodnja maline u BiH".

"Cilj je da bh građanima, kao i vlastima, ukažemo na prilike u razvoju ruralnih područja. Da bi postigli 3% površina pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom treba nam puno parcela. Čak 47.000 hektara moramo imati u organskoj proizvodnji, što znači 12.000 - 15.000 organskih operatera i predstavlja motor razvoja privrede"; rekao je predsjednik Organsko FBiH, Sejad Herceg.

Kako je naveo, organska malina može postati brend jer sad već imaju potrebe za preko 1.000 tona organske maline za Kanadu i EU.

Profitabilna grana poljoprivrede

"Organska proizvodnja je najpozitivniji primjer u sektoru agrara. To je profitabilna, izvozno orijentisana i radno intenzivna grana. Treba aktivirati prirodne resurse i dati veći finacijski input organskoj proizvodnji. Naši su organski proizvodi kvalitetni i na ino sajmovima odnosimo najviša odličja i zašto ne bi naša dominantana politika bila usmjerena ka takvim mogućnostima? Vjerujem da će biti potpora i da će poljoprivredni proizvođači verificirati te potpore svojim proizvodima", kaže prof.dr. Nezir Tanović.

Na istoj konferenciji u Sarajevu potpisana je Inicijativa za formiranje Grupacije organskih proizvođača pri Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Foto: Facebook/Organska malina


Tagovi

Organsko FBiH Dani organske proizvodnje Sarajevo


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas