AgroKlub.ba

\

Voćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Voćarstvo » Organska malina može postati bh brand

Organska malina može postati bh brand

Organsko FBiH

Organska malina može postati bh brand

Datum: 13.12.2016. 14:00

Kategorija:

Voćarstvo, Eko proizvodnja

Sad već postoje potrebe za preko 1.000 tona organske maline za Kanadu i EU, a BiH može ponuditi i puno više!

Savez udruženja organskih proizvođača FBiH - Organsko FBiH povodom desete jubilarne godine promocije "Dani organske proizvodnje", u saradnji sa KJP Centar Skenderija u sklopu Sajma privrede, poljoprivrede, zanatstva i roba široke potrošnje 2016, organizovao je Stručnu konferenciju na temu "Organska proizvodnja maline u BiH".

"Cilj je da bh građanima, kao i vlastima, ukažemo na prilike u razvoju ruralnih područja. Da bi postigli 3% površina pod organskom poljoprivrednom proizvodnjom treba nam puno parcela. Čak 47.000 hektara moramo imati u organskoj proizvodnji, što znači 12.000 - 15.000 organskih operatera i predstavlja motor razvoja privrede"; rekao je predsjednik Organsko FBiH, Sejad Herceg.

Kako je naveo, organska malina može postati brend jer sad već imaju potrebe za preko 1.000 tona organske maline za Kanadu i EU.

Profitabilna grana poljoprivrede

"Organska proizvodnja je najpozitivniji primjer u sektoru agrara. To je profitabilna, izvozno orijentisana i radno intenzivna grana. Treba aktivirati prirodne resurse i dati veći finacijski input organskoj proizvodnji. Naši su organski proizvodi kvalitetni i na ino sajmovima odnosimo najviša odličja i zašto ne bi naša dominantana politika bila usmjerena ka takvim mogućnostima? Vjerujem da će biti potpora i da će poljoprivredni proizvođači verificirati te potpore svojim proizvodima", kaže prof.dr. Nezir Tanović.

Na istoj konferenciji u Sarajevu potpisana je Inicijativa za formiranje Grupacije organskih proizvođača pri Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine.

Foto: Facebook/Organska malina

Broj pregleda članka: 2606; Uspješnost članka: 340.3

Tagovi: Sarajevo, Dani organske proizvodnje, Organsko FBiH

Ključne riječi članka: organska, malina, moze, postati, bh, brand, organska, organskih, malina, organska malina


Željka Rački-Kristić

Svi tekstovi autora

Autorica Željka Rački-Kristić

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede!