Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orahova muha
  • 05.09.2021. 10:00

Orahova muha uništava plodove - ne postoje registrovani insekticidi?

Ovaj štetni insekt je prijetnja prije svega stablima na okućnicama. Na plantažama na kojima se gaji navedena voćna vrsta već se koriste određeni hemijski preparati zbog nekih drugih štetočina.

Foto: Depositphotos/ligora (ilustracija)
  • 67
  • 4
  • 0

Sve se češće mogu čuti žalbe da su krošnje oraha počele da se suše i da plodovi opadaju. Do toga dolazi zbog štetočine koja je inače porijeklom iz centralnih i sjevernih dijelova Amerike, a prvi put je registrovana u Evropi, tačnije u Švicarskoj još 1986. godine, navodi za RTS profesorica dr Dušanka Jerinić Prodanović.

Radi se o štetnom insektu koji se zove orahova muha i pripada familiji voćnih mušica, a oštećuje isključivo plodove oraha i to već u fazi kada su formirani. Prvi simptomi mogu da se uoče polovinom augusta pa sve do berbe.

Za sada još uvijek nema preporuka o tome koja sredstva se mogu koristiti za zaštitu pomenute voćke od ove vrste štetočine.

Prema riječima stručnjaka, broj odraslih jedinki koje se iščahure teško se može dovesti u vezu sa procentom napada pa je zbog toga neophodno obavljati periodično uzorkovanje plodova. Eventualni tretmani odgovarajućim sistemičnim insekticidima protiv larvi rade se odmah nakon polaganja jaja (uobičajeno početkom augusta). Jedna intervencija može biti dovoljna da zadrži štetu u prihvatljivim granicama. Drugo tretiranje potrebno je u slučaju kad je napad jači.

Klopke su rješenje ?

Kada se ovaj insekt aktivira poslije određenog perioda, svojom legalicom probija perikard ploda i tu polaže jaja. Na tom mjestu pojavljuje se crnilo koje se kasnije širi po cijelom plodu. Voće ne može dalje normalno da se razvija, već koštunjavi dio ploda ostaje u žitkoj masi i nije u stanju normalno da sazri, a jezgra počinje da truli i biva napadnuta od bakterija ili nekih sekundarnih parazita.

Ove godine ponegdje su postavljene klopke na kojima se prati pojava i let muhe, a proizvođačima omogućavaju da prate kada je pravo vrijeme za tretiranje.

Kako suzbiti orahovu muhu?

"Za sada možemo da koristimo samo iskustva iz susjednih zemalja i znamo da se mogu primjeniti neki insekticidi, mada, za sada, kod nas nema registrovanih, ali mogu da se upotrijebe i klopke koje osim što služe za praćenje leta muha, upotrebljavaju se i za neku vrstu izlovljavanja", napominje profesorica Jerinić Prodanović.

Navedeni štetni insekt je prijetnja prije svega stablima na okućnicama. Na plantažama na kojima se gaji navedena voćna vrsta već se koriste određeni hemijski preparati zbog nekih drugih štetočina pa je moguće da utiču i na orahovu muhu. Na pojedinim područjima gdje se javlja, oštećenja idu od 90 do 100 procenata.


Tagovi

Orahova muva Suzbijanje Klopke Insekticidi Štetni insekt


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U mirovini su, ali ne miruju..😊 Ana i Slavko su obnovili stari mlin, napravili mini muzej, kućice za najam i zasadili nasade žitarica, voća i povrća od kojih prave različite proizvode. Sve su to zaokružili u jednu lijepu priču koja privlač... Više [+]