Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Infekcija voćke
  • 31.07.2016. 12:00

Odumire prvo drvo Bramley jabuke!

Fatalna infekcija prenosi se provodnim sustavom drveća i polako ga ubija. Originalno drvo od kojeg su potekle današnje Bramley jabuke polako nestaje.

  • 368
  • 17
  • 0

Gljivična infekcija će možda dokrajčiti prvo originalno drvo Bramley sorte jabuke u Velikoj Britaniji, javlja BBC. Drvo Bramley jabuke posađeno je prije 200 godina i "majka" je svih današnjih modernih stabala Bramley jabuka, a suši se ubrzano uslijed bolesti.

Drvo se nalazi u vrtu gdje ga je i posijala tada još djevojčica Mary Ann Brailsford 1809. godine. Današnji vlasnik vrta koji ga je naslijedio od tetke govori kako je bolest neizlječiva no cilj mu je na neki način očuvati drvo nakon što odumre.

Fatalna infekcija prenosi se provodnim sustavom drveća i polako ga ubija, a kako je drvo poprilično slavno, posjećuju ga i brojni znanstvenici u nadi da će ga moći spasiti, no činjenica je kažu, da je drvo osuđeno na smrt. No, jedino što mu mogu pružiti u ovom trenutku je kažu - dostojanstven odlazak.

Mary Ann Brailsford uzgojila je drvo od mladice 1809. Henry Merryweather imao je samo 17 godina kada je 1856. godine susreo vrtlara koji je nosio neke od jabuka te ga upitao gdje su uzgojene. Do tog vremena, vrt u kojemu je bilo prvo Bramley drvo jabuke pripadao je mesaru pod imenom Matthew Bramley. On se složio da Merryweather uzme reznice drveta i uzgoji ga u obiteljskom rasadniku pod imenom Bramleyeva reznica. Danas je više od 300 uzgajivača Bramley sorte, a oko 83 tisuća tona voća se uzgoji u Velikoj Britaniji godišnje.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Infekcija Bramley Sušenje drveta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas