Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Savjetovanje voćara
  • 08.03.2020. 16:30
  • Brčko distrikt, Brčko

Održana edukacija voćara u Brčkom - put ka većem izvozu?

U Brčkom je krajem februara održano drugo po redu savjetovanje voćara. Cilj ove edukacije bilo je informisanje proizvođača o inovacijama u tehnologiji gajenja, jačanja konkurentnosti i boljeg pozicioniranja na tržištu.

Foto: Danijela Plavšić
  • 205
  • 33
  • 0

Dana 28. februara, sa početkom u 10 sati u Omladinskom centru u Brčkom, održano je drugo po redu Stručno savjetovanje voćara Brčko distrikta BiH i majevičke regije. Uvodnu riječ dao je Savo Lukić istakavši značaj ovakvog događaja u regionu, a zatim se skupu obratio šef Odjeljenja za poljoprivredu, šmarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta BiH, gospodin Perica Burgić, koji  je govorio o podsticajnim mjerama, koje Vlada distrikta pruža voćarima i koji je svečano otvorio skup i na kraju proizvođačima i pradavačima zaželio uspješnu predstojeću voćarsku sezonu.

Kako unaprijediti proizvodnju malina?

"Cilj je edukovati i upoznati poljoprivrednike sa određenim novinama iz oblasti ishrane i zaštite bilja i uopšte upoznati ih sa inovacijama u samoj tehnologiji proizvodnje te ih uputiti na određene olakšice kao npr. osiguranje voćnih zasada o kojem je bilo riječi, a sve u konačnici jačanja konkurentnosti na tržištu. Osim toga namjera je promovisati voćarstvo ovog kraja koje ime izrazito dugu tradiciju", istakli su organizatori.  Iako su imali određene finansijske poteškoće, savjetovanje je ipak uz pomoć ljudi entuzijasta održano.

Još od davnina, poznati po izvozu šljive

Predavanje je obuhvatilo slijedeće tematske cjeline:

  • Značaj protivgradne zaštite za voćarsku proizvodnju (mr Tihomir Dejanović  - direktor Protivgradne zaštite RS);
  • Izazovi u proizvodnji jagode  (dipl.ing. Armin Terzić - Čelić);
  • Prednosti i važnost osiguranja voćarskih zasada (Anđa Teodorović  - Dunav osiguranje);
  • Ishrana voćarskih vrsta (dipl. ing. Zoran Hamzić - Fitofert - Agromarket);
  • Monilija kod šljive (dipl. ing. Ivan Stevanović - Galenika Fitofarmacija);
  • Iskustva sa novim sortama šljive (dipl.ing. Đorđe Sovilj - PSS Valjevo);
  • Proizvodnja rakije - greške u proizvodnji (dipl.ing. Srđan Stanojlović - PSS Valjevo)

Davne 1870. godine, Brčko postaje snažan trgovački centar zahvaljujući prije svaga izvozu suve i svježe šljive. U to vrijeme naš region izvozi 25.000 do 30.000 tona suve šljive, prije svega u Austriju, zatim Njemačku pa čak i u SAD. Brčko zaslužuje ovakav vid edukacije imajući u vidu navedene istorijske podatke.

Iscjepkane parcele kao izazov

U to vrijeme ova voćka sa našeg područja slovila je za jednu među najkvalitetnijim i vladala je ogromna potražnja za njom. I danas je kvalitetna na ovom području, ali iscjepkanost parcela te mali proizvođači i njihovo slabo udruživanje, učnilo ih je manje konkuretnim. Promjenom klime i drugih faktora, proizvođači iz zemalja u koje smo nekad izvozili ovo voće, vremenom su jačali i postali su ozbiljni i jaki konkurenti.  

O značaju voćarstva govorili su stručnjaci iz navedene oblasti

Iako se smatra kraljicom među voćkama ovog kraja, područje nije prepoznatljivo samo po šljivi, već i po proizvodnji jagode gdje prednjači opština Čelić. Zatim prisutni su i vrsni proizvođači trešnje, višnje i u novije vrijeme i aronije. Prema istorijskim  podacima, malo ko zna, da su ovi prostori bili pogodni i za proizvodnju vinove loze i ona se uzgajala prije same ekspanzije gajenja i izvoza šljive, s toga neka ne čude postojeći i novo formirani vinogradi.

Na samom kraju uručena su priznanja najboljim voćarima iz Gradačca, Lopara, Srebrenika, Ugljevika, Čelića, Brčkog, te predavačima PSS iz Valjeva, najboljoj učenici Pojopvrivredne škole iz Brčkog, te drugim  koji su zaslužni za organizaciju ove manifestacije.


Fotoprilog


Tagovi

Savjetovanje voćara Edukacija proizvođača Izvoz šljive Suha šljiva Svježa šljiva Ogromna potražnja Ekspanzija gajenja Priznanje najboljim voćarima


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...