Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jagoda
  • 02.01.2015. 14:00

Od zapuštenog zemljišta do korisne površine

U općini Cazin ponosni su na sudjelovanje u projektu UN FAO-a, Kultivacija i korištenje poljoprivrednog zemljišta, čime su stvoreni uvjeti za edukaciju učenika i poljoprivrednih proizvođača.

  • 973
  • 82
  • 0

Općina Cazin u BiH, primjerom je pokazala kako je moguće zapušteno zemljište pretvoriti u korisnu poljoprivrednu površinu. Naime, na poziv Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (UN FAO), općina Cazin je 2013. godine sudjelovala u projektu "Kultivacija i korištenje poljoprivrednog zemljišta", namijenjenog centralnim i područnim osnovnim školama na području općine Cazin, uz uvjet da raspolažu potrebnom površinom zapuštenog zemljišta.

Za projekt je odabrana OŠ Skokovi, a lokacija zemljišta nalzi se uz Područnu školu Krakača. Općinski koordinator projekta, Ibrahim Mujakić istaknuo je kako ukupna vrijednost projekta iznosi 47.053,00 KM, od čega FAO UN sudjeluje sa 22.488,00 KM bespovratnih sredstava, općina Cazin sudjeluje sa 16.565,00 KM, dok spomenuta osnovna škola u projekt ulaže zemljište, čija je vrijednost procijenjena na 8.000,00 KM.

Umjesto krša jagode

Zemljište u Krakači nekada

Danas su na nekada zapuštenoj parceli zasađene jagode, za koje je već osigurano tržište, a projekt je imao za cilj u funkciju staviti 3.000 m² zemljišta, što je i učinjeno. Planirana intenzivna poljoprivredna proizvodnja jagoda izvrsan je primjer kako dobra ideja uz dovoljno truda i volje može rezultirati kvalitetnim projektom. Pohvalno je i da su ovim projektom stvoreni uvjeti za edukaciju učenika i poljoprivrednih proizvođača te podizanje nivoa svijesti o mogućnostima i potrebi uzgajanja zdravstveno ispravnih proizvoda u skladu s ekolškim normama.

Realizacijom projekta zadovoljan je i načelnik općine Cazin, Nermin Ogrešević koji je nedavno obišao lokaciju i tom prilikom izjavio: "Ovo je jedan izuzetno dobar primjer, čija nas realizacija veoma raduje. Drago nam je da smo na vrijeme prepoznali ovu mogućnost i kvalitetno se uljučili u nju. Siguran sam da je ovo dobar početak sličnih aktivnosti u budućnosti."

Izvor: Općina Cazin


Tagovi

Općina Cazin Proizvodnja jagoda Nermin Ogrešević FAO UN Ibrahim Mujakić Poljoprivredne površine Intenzivna poljoprivredna proizvodnja Edukacija učenika Zdravstveno ispravni proizvodi Ekološke norme Zapušteno zemljište