Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz voća
  • 19.12.2016. 16:00

Obećavajući rezultati izvoza voća u Rusiju

Uprkos slučaju 18 tona gvinejskih breskvi, koje su ove jeseni poslate u Rusiju kao bh proizvod, privremene zabrane izvoza i naknadne detaljne inspekcijske kontrole, BiH bilježi odlične izvozne rezultate. Posebno se ističe odličan izvozni rezultat za jabuke i kruške.

Foto: Bigstockphoto/Nelson Ishikawa
  • 1.446
  • 380
  • 0

Uzgoj voća u BiH predstavlja svijetliju tačku cjelokupne poljoprivrede i razvoja domaće privrede. Najbolji primjer je proizvodnja maline, na hiljade RPG-ova ima direktu korist proizvodnje kroz kooperantski sistem sa otkupljivačima, a rezultat je prošlogodišnja izvozna vrijednost od preko 50 miliona KM.

Također BiH se pružila šansa i za izvoz drugog voća otvaranjem velikog ruskog tržišta. Uprkos slučaju 18 tona gvinejskih breskvi koje su ove jeseni poslate u Rusiju kao bh proizvod, privremene zabrane izvoza i naknadne detaljne inspekcijske kontrole, BiH bilježi odlične izvozne rezultate. Posebno se ističe odličan izvozni rezultat za jabuke i kruške.

Važno rusko tržište

BiH nema niti proizvodne niti skladišne kapaitete kojim bi zadovoljila potrebe ruskog tržišta za voćem ali i povrćem. Koliko znače domaćim proizvođačima otvorena vrata za izvoz voća u Rusiju najbolje se osjetilo početkom mjeseca augusta ove godine kada je Rusija striktno rekla ne voću iz BiH. Gubitci su se osjetili odmah, bez alternative za drugim tržištem. Na sreću Vijeće ministara uspjelo je nakon ruske inspekcije ponovo otvoriti vrata ruskog tržišta potpisivanjem Protokola za osiguranje fitosanitarnih zahtjeva između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije. Rezultati su vidljivi, a koilko BiH znači ovo strano tržište pokazuju relevantni izvještaji o izvoznim količinama i njihovim vrijednostima.

Za 10 mjeseci zarada 23 miliona

Iznoseći detalje vezane za izvoz voća u Rusiju, te analizirajući izvještaj ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović optimistično najavljuje da izvoz ide po planu bez problema, te zaključuje da nema nikakvih zvaničnih naznaka o eventualnim problemima za sada, a svaka pošiljka se posebno provjerava. Ono što je jako bitno ali i za pohvalu svakako 16 hiljada tona izvezenog voća.

Primat preuzimaju jabuke i kruške čiji se izvoz povećao u odnosu na prošlu godinua za 40%. U cjelokupnom izvještaju izvozna bilansa je u plusu, pa je tako BiH za proteklih 10 mjeseci ove godine ukupno na rusko tržište izvezla voća u vrijednosti od 23 miliona KM, što je 6,5 miliona KM više u odnosu na prošlu 2015. godinu.

Foto: Bigstockphoto/Nelson Ishikawa


Tagovi

Voće BiH Otkupljivači Tržište Rusija Jabuke Kruške Proizvođači Vijeće ministara Mirko Šarović Pošiljka


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.