Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • LeafSense
  • 27.02.2021. 07:30

Nova tehnologija otkriva bolesti i štetnike agruma - pregledava i svaki plod

LeafSense prati stanje agruma pomoću senzora koji se ugradi na traktor. Procjenjuje stanje plodova, stabala, prinose, ali i otkriva štetnike i bolesti poput ozelenjavanja.

Foto: Print Screen/YouTube
  • 64
  • 380
  • 0

Brazilski startup Adroit Robotics osmislio je tehnologiju nazvanu LeafSense za praćenje citrusa pomoću senzora i umjetne inteligencije. Kako piše Ag News to je prvi takav sustav na svijetu.

Može se ugraditi na traktor, a prati i procjenjuje stanje plodova, analizira stabla, radi prognoze prinosa, ali i otkriva štetnike te bolesti poput ozelenjavanja agruma koje predstavlja najopasniju bakterijsku infekciju ove vrste voća u tropskim zemljama.

"Senzori dokumentiraju slike visoke rezolucije s frontalnim pogledom na drveće. Pojedinačno analiziraju plodove i stabla te pružaju preciznu analizu produktivnosti i zdravlja voćnjaka", navodi Angelo Guzroni, jedan od dioničara tvrtke Adroit Robotics.

Osim toga, kaže, senzori prepoznaju o kojoj je fazi sazrijevanja riječ, količinu i veličinu plodova te gustoću stabala. Također, ovaj sustav ima mogućnost otkrivanja i prepoznavanja štetnika, što je ključno za budućnost zbog uštede na pesticidima i manjeg utjecaja na okoliš.

Češće i brže kontrole 

Naime, uzgoj agruma ključni je poljoprivredni sektor u Brazilu, krucijalan za njihovo tržište. Ta je zemlja najveći svjetski proizvođač naranče, a na nju otpada čak 80 posto svjetskog izvoza sokova. Iako je to ondje temeljna kultura, još uvijek ime nedostaju tehnologije koje bi pomogle proizvođačima u postizanju veće produktivnosti. Većina rješenja na tržištu, poput nadzora dronovima, razvijena je za druge usjeve, a kasnije prilagođena voćnjacima.

Gurzoni tvrdi da će LeafSense voćarima omogućiti brzo i objektivno dobivanje detaljnih informacija o produktivnosti i zdravlju voćnjaka, budući da sve plodove analizira pojedinačno. 

Štetnici i bolesti značajno utječu na voće, posebno na agrume u tropskim klimatskim uvjetima. "Praćenje simptoma od napada štetnika i infekcija se pomoću ove tehnologije može raditi češće i brže, a mapiranje i prikupljanje informacija o simptomima omogućit će donošenje strategija njihovog suzbijanja", dodao je.

Zbog visoko razarajućih bolesti koje pogađaju voćnjake, mnoga stabla citrusa moraju biti izvađena. Primjerice, bakterija koja uzrokuje već spomenuto ozelenjavanje sprječava da zaražena mlada stabla formiraju plod, a na starijima dolazi do žućenja lista nakon čega voće pozeleni te otpadne. 

"Upravljanje bolešću zahtijeva vađenje stabala, a ako želite nastaviti s proizvodnjom, morate ih ponovno zasaditi", naglasio je Pedro Luiz Fávero Filho, agronom i poljoprivredni menadžer Alfacitrus Grupe zaključivši da je LeafSense rješenje za to.

Više o ovoj tehnologiji pogledajte u videozapisu:


Tagovi

LeafSense Adroit Robotics Citrusi Tehnologija Štetnici Bolesti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !